Foto: CEV

Haak glänste när Scandicci vann i Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Haak har slagit de flesta rekord man kan. Nu kan hon även skriva ner en seger i Champions League-match på merilistan. Volleybollstjärnan från Ängelholm vann igår med sitt Scandicci i andra omgången i Champions League mot polska Lodz med 3-0. Och Haak var dominant från sin högerkant som vanligt.

– Det är skönt. Att vinna med 3-0 var väldigt viktigt eftersom det är en så jämn grupp, säger Haak till SVT Sport.

Det var det italienska lagets första seger i Champions League överhuvudtaget. I första omgången i grupp D blev det förlust mot ligakonkurrenten Conegliano, som igår förlorade sin match mot tyska Palmberg Schwerin. Det betyder att Haaks Scandicci nu leder gruppen på fyra poäng, tack vare sina två vunna set i förlusten mot Conegliano.

– Vi började väldigt starkt. Vi har pratat om att vi måste göra det eftersom vi varit lite segstartade förut. Så det gjorde vi väldigt bra.

– Sedan visste vi att de skulle komma starkt i andra set och att vi skulle få bättre motstånd. Och det visade de också. De ledde flera gånger men vi när det väl gällde lyckades vi vända, säger Haak om mötet med polskorna.

Scandicci vann med setsiffrorna 25-10, 25-23, 25-23.

Det som avgjorde för Scandiccis del var en hård servepress och bra blockande menar Haak.

– De kom inte till riktigt med deras bästa anfall, så det gjorde vi väldigt bra.

– Och sedan så brukar vi bli lite förvirrade när vi förlorat några bollar men nu lyckades vi komma tillbaks på något sätt och det var väl det som avgjorde tycker jag.

Ödmjuk trots dominans

Isabelle Haak var totalt dominant i poänggörandet på planen med sina 22 poäng. Men själv är hon som vanligt ödmjuk och vill hellre tala om medspelarnas insatser.

– Men igår gick det väl bra, det mesta gick bra men serven gick väl inte jättebra, säger Haak om sin egen insats.

– Men jag tycker det var många som bidrog, det var inte bara jag som gjorde poäng liksom. Vår vänsterkant hade också en bra match igår.

Men du gör ändå 22 poäng och är planens gigant i en Champions League-match...

– Ja, det är ju jätteroligt. Det är första gången jag spelar Champions League och jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så här bra. Jag hoppas att det fortsätter så.

Efter två matcher i Champions-Legaue-spelet leder Haak poängligan med sina 55 poäng, ett snitt på 6,87 poäng per set. Näst bäste spelare har 6,14.

– Det känns ju såklart jättebra och över förväntan, speciellt eftersom det är så många bra lag och spelare med, säger svenskan till SVT Sport.

Vad är skillnaden att spela Champions League?

– Man möter lag man inte kan något om och det är svårt att veta nivån innan. Man bli väldigt motiverad för en sådan här match, det blir en annan uppladdning. Jag blir extra taggad och det har väl med det att göra.

Osäker på landslagsmedverkan

Nu väntar en spännande fortsättning i gruppspelet med en svår bortamatch mot tyska Schwerin.

– Jag har hört att det är väldigt svårt där, med deras hemmapublik och sådant. I nuläget känns det väl som att vem som helst kan vinna gruppen.

I januari väntar viktiga EM-kvalmatcher för Sverige  men om Haak kommer medverka eller inte är fortfarande osäkert. Hennes Scandicci spelar en viktig ligamatch mot en av huvudkonkurrenterna samtidigt. Scandicci måste släppa Haak  enligt de internationella reglerna men beslutet är ändå svårt att ta.

– Jag har ingenting att säga om det just nu.

Är det du som bestämmer hur det blir?

– Ja det är upp till mig i slutändan. och jag kan säga att jag gärna hade delat på mig om jag hade kunnat men det går inte riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.