Falkenberg tog guld i Grand Prix-finalen mot Hylte/Halmstad Foto: FALKENBERGSBILD.SE

Hylte/Halmstad överkörda i Grand Prix

Uppdaterad
Publicerad

Hallandsderbyt i Grand Prix-finalen i volleyboll gick till Falkenberg som körde över rivalerna Hylte/Halmstad i tre raka set. Också i damernas final förlorade Hylte/Halmstad guldet, här till Engelholm efter fem set.

Det var ett tryggt Falkenberg som knep herrarnas Grand Prix-guld i Uppsala idag. Hylte/Halmstad som såg näst intill osynligt ut gav i stort sett bort de två första seten med resultaten 14-25 och 16-25.

Falkenbergs MVP (most valuable player) blev landslagsspelaren Dardan Lushtaku. Hans lekfulla passningar skar sig igenom Hylte/Halmstads försvar samtidigt som vinnarna tog sig igenom alla moment exeptionellt.

– Jag är nöjd med min insats och samspelet med Darryl Shank fungerade väldigt bra. Egentligen borde han vara MVP, säger Lushtaku som i somars återvände till elitserien efter en tid som utlandsproffs.

Hylte/Halmstad vaknade till liv i tredje set, men trots hårt arbete av lagets MVP Dalton Ammerman räckte inte måtståndet till idag.

Istället vann Falkenberg också tredje set med 25-20 och Lushtaku kunde ta emot sitt första Grand Prix-guld i karriären.

– Väldigt kul att få vinna min första Grand Prix efter att ha tagit andra titlar, men inte den här, säger han till svenska volleybollförbundets hemsida.

Andra året för Engelholms damer

Det blev en svängig match i damernas Grand Prix-final i Uppsala. Engelholm tog guldet trots ett stundtals blixtrande Hylte/Halmstad, som tappade förstaplatsen i femte set (27-25, 18-25, 25-21, 5-25, 12-15).

Engelholm tog kommandot och ledde med 16-0 i sista set när Hylte/Halmstad tog sitt första poäng.

– Jag tror luften gick ut dem lite och det tog vi vara på, säger Engelholms nyckelspelare Isabelle Haak.

För även om Engelholms seger var en laginsats är det svårt att se förbi Isabelle Haaks individuella uppvisning. Hon tog totalt 31 poäng i matchen och vann både matchbollen och utnämndes till MVP.

Segern i år blev Engelholms andra i rad, något Haak var nöjd över efter matchen.

– Den känns extra skönt detta år eftersom Hylte/Halmstad är ett grymt bra lag och vi vänder matchen till vinst från ett svårt läge, säger hon på volleybollförbundets hemsida.

Tredjeplatserna

Bronset på damsidan tog Svedala efter seger mot Örebro. Trots en stark inledning av Örebro och en allmän svängig matchbild vände Svedala och tog hem segern i femte set.

För herrarna blev det ett överlägset Örkelljunga som vann bronset i tredjeplatsmatchen mot Linköping. Det var ett svagt Linköping som inte satte mycket emot när Örkelljunga tog hem matchen efter tre raka set.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.