Alessandro Michieletto firar det italienska EM-guldet. Foto: TT

Italien volleybollmästare efter femsetsdrama

Uppdaterad
Publicerad

Italien tog sin första EM-titel på 16 år när man vann finalen mot Slovenien med 3-2 i Katowice sent under söndagskvällen.

– Nyckeln till segern var våra hjärtan. Jag är så lycklig, säger Daniele Lavia till det internationella volleybollförbundet.

Den italienske kaptenen Simone Gianelli valdes till turneringens mest värdefulle spelare efter matchen som var högdramatisk och fick avgöras i skiljeset, 3-2 (22-25, 25-20, 20-25, 25-20, 15-11).

Vid 14-10 i femte set kom 15-10 upp i grafiken och vunnen italiensk match men domaren dömde bort poängen eftersom den italienske spelaren varit över på slovensk sida och vinklat in bollen, ett beslut som utmanades med en ”challenge”.

Det blev istället 14-11 och den italienske coachen tog en timeout när Slovenien skulle serva. Det blev ett servefel av Klemen Cebulj och de italienska spelarna bildade en hög på golvet och kramades.

Hårdservande Cebulj var förtvivlad och fick tröstas av lagkamraterna.

”Båda lagen hade förtjänat guldet”

– Italien tror på sitt spel och jobbar sig systematiskt in i matchen, förändrar inte allt för mycket, och letar sig sakta tillbaka till det spel som tagit dem så långt. Det var en bra match och båda lagen hade förtjänat det här guldet. Man önskade kanske att Slovenien hade fått ta sitt första guld, säger SVT Sports expert Andréa Jacobsson.

Slovenien pressade Italien hårt men fick precis som 2015 och 2019 nöja sig med silvret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.