• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Förbundskaptenen för det belgiska damlandslaget i volleyboll, Gert Van de Broek, har stängts av – kallade spelare för ”feta kor”. Foto: SVT

Kallade spelarna för ”feta kor” – stängs av i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskaptenen för det belgiska damlandslaget i volleyboll Gert Van de Broek stängs av i ett år – dagar innan mötet med Sverige i Golden League-semifinalen.

Flera spelare har i en tv-dokumentär vittnat om förbundskaptenen utövat psykiskt maktmissbruk.

Det belgiska damlandslaget i volleyboll skakas av en skandal inför semifinalen mot Sverige i Golden League.

Förbundskaptenen sedan 17 år Gert Van de Broek stängs av i ett år från alla sina roller, med omedelbar verkan, vilket Radiosporten var först med att rapportera om i Sverige. I en dokumentär har flera spelare vittnat om maktmissbruk. Det har Volley Vlaanderens disciplinnämnd beslutat.

Gert Van de Broek ska bland annat ha kallat flera spelare för ”feta kor”.

Sveriges Alexandra Lazic har koll på Van de Broek och det han anklagas för.

– Jag har spelat med en av de äldre tjejerna som varit med i landslaget tidigare och som faktiskt slutade i landslaget på grund av honom och som varit drivande i att det ska komma fram hur han har varit, säger hon till TT.

Ville jobba vidare med tränaren

För tre veckor sedan hade den federala åklagaren begärt en avstängning på minst två år för psykologiskt övertränande beteenden. Landslaget skrev dock ett öppet brev där de yrkade sin önskan att jobba vidare med tränaren över EM på hemmaplan i augusti.

Den belgiske tränaren fanns på plats i lördags när Sverige besegrade Belgien i den avslutande gruppspelsmatchen, men coachade inte sitt lag.

Han har en vecka på sig att överklaga beslutet.

Kan påverka laget

Skandalen kan komma att påverka det belgiska laget, tror Lazic.

– Är man professionell så går man in i matchen och försöker stänga av allting omkring dig, men det är klart att har du inte din coach med dig på matchen kan det störa lite. Man har ju ändå en dynamik med den coachen man är van vid.

Sverige ställs mot Belgien på söndag i Golden League-semifinal. Matchen sänds med start 14.55 i SVT2/Play.

KLIPP: Så såg det ut när Sverige skrällde mot Belgien i avslutande gruppspelsmatchen (17 juni)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.