Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabelle Haak och det svenska landslaget är i en ny situation. Foto: Bildbyrån

Landslagets självbild – ett hinder för framgång: ”Vi underskattar oss själva”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att i decennier ha spelat på den europeiska volleybollens bakgård har de senaste åren varit minst sagt omvälvande för de svenska volleybolldamerna. Och spelarnas egen bild av landslaget som en liten del av volleybollvärlden har ibland varit ett hinder för framgång.

– Vi underskattar oss själva. Vi har ju inte varit på den nivån innan, så vi måste börja tänka att vi klarar det, att vi kan möta det motståndet, säger landslagets superstjärna Isabelle Haak till SVT Sport.

När landslaget 2021, för första gången på 38 år, kvalade in till EM höjdes många ögonbryn.

Efter det har damlandslagets resa mot Europas toppskikt bara fortsatt. Kvartsfinal i EM, avancemang från European Silver League och nu i slutspel i Golden League.

Men konkreta idrottsliga och mätbara framgångar på planen är en sak. Att mentalt förstå och inse på vilken hög nivå landslaget är på, det är något helt annat.

– Det är fortfarande svårt att se hur man ska axla att möta det motstånd vi ställs mot nu jämfört med var vi varit vana vid, säger Haak.

”Vi växer som lag”

– Vi har varit vana vid att möta mindre nationer som inte är lika stora i volleyboll och själva tänkt att det är den nivån vi håller. Därför är det så intressant att möta bättre motståndare för att man ser att vi som lag växer och hittar fler nivåer i vårt spel. Det är svårt att tro att vi som landslag ska kunna göra något sådant. Men vi ser ju att vi kan.

I kväll spelas den avgörande semifinalreturen i volleybollens Golden League mellan Belgien och Sverige.

Vid vinst går Sverige till final i turneringen, en framgång som var närmast otänkbar för bara några år sedan,

Se matchen i SVT24/Play från 20.00-22.00.

KLIPP: Experten: Det skiljer världsstjärnorna Isabelle Haak och Britt Herbots

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se expertens analys om skillanden mellan svenska stjärnan och Belgiens Herbots

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.