Sverige vann måstematch: ”En lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Första set gick till Luxemburg – sedan var det inget snack. Marcus Nilssons vänsterslägga och de övriga svenskarna såg till att hoppet om EM lever efter 3-1 i set hemma i Örkelljunga.

– Vi har ett stort mål framför oss, säger Marcus Nilsson.

Precis som Sverige tog Luxemburg en poäng mot Azerbajdzjan och det var därmed helt jämnt mellan länder inför onsdagens EM-kvalmatch i Örkelljunga.

Jämnt blev det också i första set. Sverige, genom storstjärnan Marcus Nilsson, tog initiativet tidigt men Luxemburg kravlade sig kvar, mycket tack vare sin bäste spelare Kamil Rychlicki.

Sverige hade 19-18 men vid ställningen 21-21 visade sig Luxemburg starkast och knep första set till slut med 25-22.

– Jag tycker vi börjar lite passivt och är inte riktigt där. Vi kanske var lite nervösa i första set. Men vi pratade ihop i pausen, säger nyckelspelaren Marcus Nilsson.

Vände matchen

I det andra var det inget snack. Sverige med Nilsson i spetsen gick ut och dominerade fullständigt. I Erik Sundbergs frånvaro på vänsterspiken svarade Viktor Lindberg för ett fint andra set och Sverige vann med 25-14.

Sverige plockade hem också tredje set efter att ha gått ifrån fullständigt vid ställningen 16-16. Lika blev till 24-16 och tredje set slutade 25-17.

I matchen mot Azerbajdzjan klev Marcus Nilsson av i slutet av fjärde set – den här gången fullföljde han och Sverige kunde vinna sitt tredje raka set, med siffrorna 25-14, och därmed även matchen.

– Jätteskönt, en lättnad. Vi har haft en tung start på det här kvalet. Jätteglad att vi lyckades ta den här vinsten i dag, säger Marcus Nilsson.

Hur kändes kroppen?

– Just nu kändes den bra. Vi hade bättre spelfördelning i den här matchen än mot Azerbajdzjan, då låg allt fokus på mig. Då blev jag väldigt trött. I dag kändes det mycket bättre, säger Nilsson.

I och med segern lever de svenska herrarnas hopp om en plats i EM i september 2019. Redan på lördag möter laget Luxemburg igen, den här gången på bortaplan.

– Det är jättekul. Vi har ett stort mål framför oss och vi har en bra chans att ta oss till EM fortfarande, det här var ett steg på vägen.

SVT:s expert: ”Kan gå till EM”

Efter matchen är SVT:s expert positiv inför framtiden.

– Sverige ska vinna den här matchen, tittar på på Europarankingen så ligger Sverige på en 19:e plats och Luxemburg på 34:e plats. Kan de vinna nästa match så har de ett bra utgångsläge inför januari, säger SVT:s volleyboll-expert Andréa Jacobsson, och fortsätter:

– Hade du frågat mig om Sverige kunde gå till EM efter Grekland-matchen hade jag sagt ”inte en chans”, men efter den här matchen så säger jag att det nog finns en möjlighet ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.