Experten om Haak: ”Sjukt att Europas bästa volleybollspelare inte är nominerad”

Uppdaterad
Publicerad

När Radiosporten idag släppte namnen på de nominerade till Jerringpriset saknades en av Sveriges bästa idrottare. Superstjärnan i volleyboll, Isabelle Haak, fanns inte med bland de 14 namnen.

– Det är sjukt tycker jag, säger SVT:s volleybollexpert Andréa Jacobsson.

Att Isabelle Haak inte nominerades till årets bästa kvinnliga idrottare fick kritik från flera håll. Idag när Haak inte heller fanns med bland de 14, som kämpar om Jerringpriset, så reagerade SVT:s expert.

– Jag tycker att det är sjukt att hon inte är nominerad till vare sig bästa kvinnliga idrottare eller till Jerringprset.Efter att under året vunnit klubblags-VM, Champions League, Silver League med Sverige och blev utsedd till Europas bästa spelare.Och det i en av världens absolut största sporter.

Jerringpriset

Det är svårt för idrottare i lagsporter att vinna priser eller ens bli nominerade på Idrottsgalan. Zlatan Ibrahimovic är den enda individuella idrottaren i en lagsport som fått priset (2007).

– Jag tror också att det handlar om att Isabelle inte figurerat i VM och OS-sammanhang som automatiskt ger stor uppmärksamhet hos svenska folket, säger Jacobsson.

Radiosporten: Konkurrensen mördande

SVT Sport har varit i kontakt med både Idrottsakademiens nomineringsjury och Radiosporten, som har hand om just Jerringpriset. 

– Det är ingen hemlighet för någon av oss – olympiska spelens magi, säger Radiosportens Bengt Skött, som erkänner att OS-framgångar premieras av juryn.

– Det är oerhört svårt att plocka fram en enskild aktiv i en lagsport, särskilt när konkurrensen i år varit mördande och där det radats upp OS- och VM-guld, säger Skött, som förstår att det kan finnas en kritik och besvikelse över att Haak inte finns med.

– Absolut. Hela idrotten bygger på känslor och individuella åsikter och logik i en enda stor kittel, säger Skött.

Jurymedlem: ”Hon borde varit med”

En medlem i Idrottsakademiens nomineringsjury, som vill vara anonym,  saknar Isabelle Haaks namn.

– Till priset för bästa kvinnliga idrottare, där tycker jag absolut att Haak ska vara en av de fyra nominerade, säger jurymedlemmen.

– Hennes namn togs upp. Hon var väldigt nära vet jag. Men det är ju en sluten omröstning.

Jurymedlemmen tror att Isabelle Haak glöms bort lite, att OS rankas väldigt högt i svenska hjärtan.

Att Haak även saknas bland de 14 namnen till Jerringpriset förvånar.

– Ja, då känns det ju ännu konstigare att bortse från en av världens bästa volleybollspelare.

Möt Isabelle Haak – en familjekär världsstjärna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Isabelle Haaks år

Vann klubblags-VM

Vann Champions League

Vann Silver League med Sverige

Utsedd till bästa kvinnliga volleybollspelare i Europa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jerringpriset

Mer i ämnet