Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur SVT Sports expert Andréa Jacobsson tror hur det går i damfinalerna. Foto: Bildbyrån

SM-finaler i volleyboll – Hylte/Halmstad och EVS försöker försvara gulden

Publicerad

På lördag startar SM-finalerna i volleyboll i en bäst av fem-serie på herr- och damsidan.

SVT Sports expert Andréa Jacobsson berättar om stjärnorna och vad som fäller avgörandet.

– Kommer vara oerhört jämnt, säger hon.

Damernas finalserie börjar i Örebro som ska ta emot suveränen och fjolårsvinnarna Engelholm. En finalserie som Andréa Jacobsson menar kommer vara jämnare än herrarnas.

– Hade jag fått frågan om vilka som vinner för några veckor sedan hade jag svarat Örebro, men Engelholm har en stark tradition att spela SM-finaler så jag vill tro att de vinner, säger SVT:s expert.

– Örebro har bara tio spelare till start och det blir lite tajt med en så liten trupp i en finalserie.

Närkingarna hade fyra av sju spelare i ”Säsongens lag” och Jacobsson pekar ut en av dem, Kira Thomsen, som extra viktig om laget ska vinna guld. Men – det är inte hon som blir finalens MVP, enligt experten.

– Jag sticker ut hakan och säger Engelholms Libero Filippa Brink. En spelare och position som sällan får de stora rubrikerna men hennes servemottagande och försvarsspel kommer vara extremt viktigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten: ”Lite varningsflagga för Floby” Foto: Bildbyrån

Jacobsson om herrarnas final

På herrsidan är Hylte/Halmstad återigen i final där man ställs mot tufft motstånd i Floby. Falköpingslaget vann båda mötena i grundserien.

– Hylte/Halmstad vinner ytterligare ett SM-guld. Varningsflagg för att Floby har hemmafördel och att det är en svår idrottshall att spela i med lågt i tak och det kommer vara mycket folk, säger Jacobsson.

Varför vinner man?

Truppen är otroligt bred, vilket gör att man kan hålla hög kvalité på träningarna. Det spelar inte så stor roll vilka som är på banan utan alla kan bli matchvinnare. Floby spelar med bara sju spelare, vilket är riskabelt.

Jacobsson lyfter en spelare som kan sätta käppar i hjulen för Hylte/Halmstad – Floby ställer upp med säsongens spelare.

– Viktor Lindberg blir finalens MVP. Han tar mycket poäng och har ett spelhumör som smittar av sig. Det kan störa Hylte/Halmstad som är lite humörspelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.