Leah Clayton – kan bli guld värd för Örebro Foto: Bildbyrån

Stjärnglans när Örebro tar sig an Hylte i finalen

Uppdaterad
Publicerad

På annandag påsk inleds finalserien i volleyboll för damer. Örebro tar sig an regerande mästaren Hylte/Halmstad i en batalj med stjärnglans – två tunga utländska namn på varsin sida nätet.

– Vi har haft bra utlänningar i finaler förut men de här är nog mer kompletta och det är ovanligt att ha någon med den rutinen som Milca Da Silva , säger SVT:s expert Andrea Jacobsson om de utländska nyckelspelarna, Leah Calyton i Örebro och Milca Da Silva i mästarlaget Hylte/Halmstad.

Hylte/Halmstad tog sig till finalen genom 3-0 i matcher i semifinalen mot Linköping. I sista matchen gjorde brasilianskan Milca Da Silva Lubieska 18 poäng och var tongivande när mästarna avverkade östgötskorna ganska enkelt i semifinalserien.

Örebro fick slita betydligt hårdare för att nå finalen. Först i den femte och avgörande matchen mot Engelholm blev finalbiljetten klar.

Clayton – en bra juklapp för Örebro

Även i här var det en utländsk stjärna som drog ett tungt lass för Örebro, en ung och lovande amerikanska, Leah Clayton.

De båda spelarna är etta och tvåa i statistiken i SM-slutspelet. Vänsterspikern Milca har gjort 6,5 poäng i snitt per set medan Clayton är tvåa på 5,69 poäng/set, också hon som vänsterspelare.

Clayton anslöt till Örebro kring jul. Hon kommer från spel på University of Colorado Athlethics där hon dominerat poängmässigt.

– Hon är ju väldigt fysisk, slår hårt och har ett varierat anfallsspel.  Clayton har nog varit viktigare för Örebro än Milca för Hylte, som haft en enklare väg till finalen, säger SVT:s expert.

Årets spelare

Milca är på upploppet av sin framgångsrika karriär i Hylte/Halmstad. Da Silva har hunnit bli 34 år och har avverkat hela 11 klubbar, flera av dem toppklubbar i Europa. Hon känner Hyltes tränare Mendes Pedro sedan tidigare och har valt att  testa spel på den svenska västkusten.

– Hon har en sådan rutin. När det blir lite tajt så vet man alltid att hon kan kliva in och lösa det. Tjejerna i laget litar väldigt mycket på henne, säger Jacobsson om Hylte/Halmstads brasilianska spiker.

På påskaftonen utsågs hon till Årets spelare i Elitserien – framröstad av övriga spelare i serien.

– Jag tackar coach Pedro Mendes för att han tror på mig, och tack till mina lagkamrater eftersom det här priset inte hade kommit utan lagarbete. Och tack till klubben Hylte Halmstad som stödjer vårt arbete, säger Milca, till förbundet.

Förutom de tunga utländska spelarena har Örebro två EM-spelare från landslaget med i truppen, passaren Sofia Andersson och liberon Sofie Sjöberg.

Örebro tyngre på mitten

Jacobsson vill förutom de två vänsteranfallarna Da Silva och Clayton lyfta fram några andra nyckelspelare som kan avgöra till respektive lags fördel. På liberopositionen har Örebro Sofie Sjöberg och Hylte har Klara Andersson och Emmy Andersson.

– De är ganska lika starka där, säger Jacobsson som tror att Örebro har en liten fördel i det varierade spelet och lyfter fram landslagsmeriterade Jonna Wasserfeller som center i Örebro och varnar för Elis Bento, vänsterspiker, i Hylte/Halmstad.

– Det kommer att hända mer på kanterna i Hylte/Halmstad och Örebro kommer att sprida sitt spel lite mer.

Hylte vinner till slut

– Det är två ganska lika lag om man tittar på spelarmaterialet. Hylte/Halmstad är favoriter utifrån säsongen de gjort. Men Örebro är mer förberedda på tuffa matcher med tanke på de fem matcher de gjort mot Engelholm. Jag har en känsla av att Örebro kan starta jättestarkt i den första finalmatchen.

– Men jag tror ändå att Hylte/Halmstad vinner finalserien till slut om de håller sig skadefria, konstaterar Jacobsson.

Hylte/Halmstad har inte förlorat en enda match i grundserien och inte heller i slutspelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.