Svenska volleybolldamerna har säkrat en plats till EM 2023. Foto: Bildbyrån

Succén säkrar en plats till nästa EM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige besegrade Bulgarien i går.

Då säkrade man inte bara en kvartsfinal, utan också en plats till EM 2023 utan att behöva kvala.

Det bekräftar europeiska volleybollförbundet.

– Oavsett om någon av de topp åtta i detta EM kommer att arrangera nästa EM är Sverige nu klart, säger CEVs presschef Federico Ferraro till SVT Sport.

Sverige som inte spelat ett mästerskap sedan 1983 får nu alltså spela två raka EM. Det bekräftades tidigare under dagen.

– Sverige hade kanske kunnat få en plats även vid förlust om nästa arrangörsland hade varit bland de åtta bästa. Men nu är det definitivt klart, säger Ferraro.

Det är alltså en oerhörd framgång som de svenska volleybollsdamerna har lyckats med. Och de blågula framgångarna är något som man inom det europeiska förbundet är mycket glada över

– Det var länge sedan något av de skandinaviska länderna fanns med i de här sammanhangen. Vi behöver dem för att bygga intresset för sporten i hela Europa. Sveriges avancemang är väldigt viktigt för att bygga intresset. Och vilken match era tjejer gjorde, säger Ferraro.

Det är ännu inte spikat var EM 2023 kommer gå av stapeln.

MISSA INTE: Här slår Sverige in matchbollen i EM-åttondelen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.