Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges lagkapten Jonna Wasserfaller. Foto: Bildbyrån/SVT

Succén stör planeringen – slitet landslag ska spela final

Uppdaterad
Publicerad

Inför Sveriges första finalmatch mot Ukraina i volleybollens Golden League, är det ett slitet landslag som nu ska ladda om för ännu en tuff uppgift.

Framgångarna för de svenska damerna har kommit slag i slag och landslagets planering har därför ständigt fått förändras och ritas om.

– Hela laget vill alltid veta vad det är som pågår, vi vill ha ett schema, vi vill ha struktur men det är lite svårt att ha det just nu, konstaterar Sveriges lagkapten, Jonna Wasserfaller.

– Vi har koll på en liten ledighet som är satt och den står fortfarande kvar, men i övrigt är det svårt att planera för vi har ju inte kunnat veta när Golden League tar slut.

Förutom att ha gått hela vägen till final i Golden League innebär de svenska damernas framgångar att laget nu även ska spela Challenger Cup som är kval till nästa upplaga av Nations League. Kvalet spelas i slutet på juli. Antalet tävlingsmatcher och dagar tillsammans med landslaget ökar därmed ytterligare för de svenska damerna. Samtidigt som möjligheten till ledighet inför säsongens stora händelse, EM som börjar i mitten på augusti, minskar.

Tufft mentalt efter semifinalerna

– Efter semifinalerna mot Belgien var det tufft mentalt. Vi har varit tillsammans länge nu och ju längre en samling är desto tuffare blir det. Samtidigt vill vi spela mer matcher och det är roligt när det går bra. Resorna sliter också på kroppen. Man tänker att det är en lugn dag på flyget men det sliter. Jag tror att alla har lite ont här och var just nu, säger Jonna Wasserfaller.

Golden League-finalen avgörs i två möten. Sverige, som efter semifinalvinsten mot Belgien är högst rankat i turneringen, börjar med en bortamatch. Den matchen spelas i Rumänien då Ukraina inte kan spela i hemlandet på grund av Rysslands anfallskrig mot landet. Den andra och avgörande finalmatchen spelas på söndag i Lund.

Båda matcherna sänds i SVT med första finalen torsdag 6 juli klockan 17.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.