Isabelle Haak visade vägen i Challenger Cup-semifinalen. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Sverige klart för final i Challenger Cup efter ny uppvisning från Isabelle Haak

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ytterligare ett steg närmare volleybollens Nations League.

I Challenger Cup-semifinalen besegrades Colombia med 3–1 i set (25–17, 25–17, 22–25, 25–17) och Sverige är nu klart för final mot Frankrike.

– Det är ett bevis för allt hårt arbete som alla lagt ner, säger förbundskapten Lauri Hakala i ett pressmeddelande.

Under gårdagen stod Sverige för en storartad comeback i kvartsfinalen av Challenger Cup mot Mexiko. I semifinalen väntade 17-rankade Colombia och svenskorna lyckades även ta sig förbi det hindret.

Sverige med Isabelle Haak i spetsen tog kommandot tidigt i första set när laget gick upp i en 5-1-ledning. Colombia växte in i matchen och reducerade så småningom till 11-10. Mer spännande än så blev det inte. Sverige höll undan och vann första set med 25–17.

– Det är första sets bästa spelare som också avgör. Vilken kraft hon får i det slaget, sa kommentatorn om Isabelle Haaks avgörande smash i Volleyballworlds sändning.

Repris i andra set

Andra set var mer eller mindre en repris av den första akten. Sverige tog tag i taktpinnen, Colombia försökte hota men kom aldrig förbi och segersiffrorna skrevs återigen till 25-17 och ännu en gång var det Isabelle Haak som visade vägen.

Tredje set blev en jämnare historia där Colombia tog ledningen och Sverige fick jaga. Trots att ledningen var Sveriges ett par gånger lyckades Colombia, genom en stark avslutning, vinna det tredje setet med 25–22.

”Vi ska gå in och njuta”

Fjärde set blev en klar seger i svensk favör, ytterligare en gång med siffrorna 25-17 och ännu en gång med hjälp av superstjärnan Isabelle Haak som totalt stod för 41 poäng.

– Nu är vi klara för tredje mästerskapsfinalen inom loppet av drygt ett år. Det är ett bevis för allt hårt arbete som alla lagt ner, säger förbundskapten Lauri Hakala i ett pressmeddelande.

Sverige är därmed klart för Challenger Cup-final där Frankrike väntar under söndagen klockan 17.00

– Vi ska bara gå in och njuta av den här möjligheten. Frankrike är ett bra lag, men det är ett lag vi kan slå. Vi är taggade inför uppgiften som ligger framför oss, fortsätter Hakala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.