Sverige vann i premiären – efter jättevändning

Uppdaterad
Publicerad

EM för första gången på 38 år.

Då stod Sverige för en jättevändning i premiärrysaren mot Finland.

Svenskorna låg under med 0-2 i set för att sedan möblera om siffrorna till 3-2 i en rafflande tillställning.

Det svenska damlandslaget i volleyboll fick bästa tänkbara start på sitt EM i Cluj, Rumänien. Laget lyckades, efter en knackig start, att få spelet att stämma mot Finland och tog till slut hem segern med 3-2 (24-26, 17-25, 25-19, 27-25, 15-13) i set.

– Det var så roligt. Vår EM-debut allihopa. Vi börjar inte bra och försöker hitta vårt spel, i varje set blir det bättre och bättre. Det är så kul att allt klaffade, säger Anna Haak till SVT Sport.

– Vi är så glada.

Låg under med 0-2

Det började med ett tajt första set. Sverige var länge i underläge och låg vid ett tillfälle under med med 21-16. Då tog svenskorna sex raka poäng och satte sig själva i en ledning. Finland kom dock tillbaka och stod för en vändning när de tog hem första set till 26-24.

Andra set började desto bättre för Sverige. Blågult låg i ledning till en början men Finland kom än en gång tillbaka och tog även hem det setet, 25-17.

Set-underläge med 0-2 och Sverige illa ute.

Växlade upp

Bättre skulle det dock bli.

De blågula fick en bra start även på tredje set och hade ett övertag, som de lyckades hålla. Sverige höjde servemottagningen och förbättrade anfallsspelet när de vann setet med 25-19. Det var första setvinsten i EM sedan 1971.

Då kom Sverige på allvar in i matchen. Fjärde set blev en jämn historia som Sverige tog hem till siffrorna 27-25. Och upphämtningen från 0-2-underläget till 2-2 var ett faktum.

Slutligen väntade ett femte och avgörande set. Sverige gick bestämt ut och bjöd på ett anfallsspel som inledningsvis gav stor utdelning. Sedan började nervositeten visa sig. Spelet blev lite rörigt och Finland hittade tillbaka på resultattavlan. Men Sverige höll ifrån. Ledningen med 12-9 i slutet blev till slut en seger med 15-13.

Sverige ställs mot hemmanationen Rumänien på lördag, 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.