Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här börjar Sverige fira – men bollen är fortfarande i spel Foto: SVT

Sverige nära osannolik vändning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog matchen mot Portugal till ett femte och avgörande set – där låg man tidigt under med 10-2. Då var Blågult nära att göra en osannolik vändning.

– Det är helt otroligt, vad är det som händer?, säger Chris Härenstam i SVT:s sändning.

Sverige hade inlett 2022 års European Silver League med två raka segrar mot Slovenien respektive Luxemburg, utan att förlora ett enda set. Men redan i matchens första set tog sviten slut.

Det svenska laget bet sig dock tillbaka och lyckades kvittera två gånger om, först till 1–1 efter förträffligt blockspel framme vid nät, och senare till 2–2.

I det femte och avgörande setet var det gästerna som gick upp till en 10-2-ledning tidigt och försprånget blev för stort. Men Sverige var nära en galen upphämtning. Mitt i andra set vann Sverige en lång boll – trots att man börjat fira även om bollen var kvar i spel.

Sverige förlorade till slut setet trots att man räddade flera matchbollar, därmed försvann förlustnollan i tävlingen. Sverige får dock med sig en poäng medan Portugal tar det dubbla.

– Vi fick inte riktigt igång de enkla sakerna i vårt spel eller i det taktiska. Men vi bygger upp något nytt, så det är klart att det kommer ta lite tid. Förhoppningsvis kan vi ta dem nästa gång, säger Isabelle Haak, som var bäst i matchen med sina 34 poäng, till SVT Sport.

Nästa match för Sverige är borta match Estland på onsdag, därefter drar returmöten igång. 2 juli spelas finalen där vinnaren går upp till Golden League.

Fakta: European Silver League

Gruppspelet pågår 25 maj – 22 juni.

Finalen spelas 2 juli.

I tävlingen deltar Sverige, Portugal, Slovenien, Estland och Luxemburg. Länderna möter varandra vardera en gång hemma och en gång borta. De svenska hemmamatcherna spelas i Lund.

Sveriges matcher:

Slovenien – Sverige 0–3

Luxemburg – Sverige 0–3

Sverige–Portugal 2–3

Onsdag 8 juni 16:00, Estland – Sverige

Söndag 12 juni 15.00, Sverige – Estland

Onsdag 15 juni 22:00, Portugal – Sverige

Lördag 18 juni 15.00, Sverige – Luxemburg

Onsdag 22 juni 18:00, Sverige – Slovenien

Lördag 2 juli Final

Vinnaren tar steget upp till Golden League. Vinnaren av Golden League går upp till den högsta divisionen, Nations League, där världens högst rankade lag spelar.

Källa: Svenska Volleybollförbundet samt cev.eu

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.