Isabelle Haak smashade in matchbollen i EM-kvalet mot Ukraina. Foto: SVT.

Haak smashade in den svenska matchbollen mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann i öppningsmatchen i EM-kvalet mot gruppfavoriten Ukraina med 3-0 (27-25,25-19,25-18).

Superstjärnan Isabelle Haak smashade in matchbollen.

– Jag har drömt om det här länge! Vi spelar bra i serve, block och omställningsspelet och är oerhört starka när vi gång på gång kommer tillbaka och hämtar upp underlägen. Jag har inte full koll, men det här kan vara första gången ett svensk damlandslag besegrar Ukraina i volleyboll. Jag är stolt över tjejerna, säger förbundskapten Ettore Guidetti i ett pressmeddelande.

Det var en imponerande insats.

– Jag blir nästan lite rörd av att se ett svenskt damlag spela så här bra mot meriterat internationellt motstånd. Det är den bästa damvolleybollen vi har fått se på flera år, säger SVT:s expet Andrea Jacobsson.

Sverige vann ett tufft första set med 27-25 där man räddade en setboll vid 23-24. Där hade matchen kunnat ta en annan utveckling.

När Sverige gick fram till 4-0 i andra set tog Ukraina en timeout men siffrorna sprang i väg till 10-2 och Sverige vann setet med 25-19. I det tredje setet ledde Ukraina med 15-12 och såg ut att tvinga fram ett fjärde set men från 18-18 gjorde Sverige sju raka poäng i en avslutande maktdemonstration. 

Matchen spelades i Matosinhos i norra Portugal. Portugal och Georgien är övriga lag i gruppen där de två främsta går till EM-slutspelet i  Rumänien, Serbien, Kroatien och Bulgarien i augusti.

Senaste gången ett svenskt damlandslag nådde EM var 1983.

För de svenska herrarna gick det tyngre i sitt EM-kval i Zadar, Kroatien. Nederländerna vann med 3-0 i set mot Blågult, som möter Kroatien på söndagen.

KLIPP: Svenska herrarna föll i EM-kvalmötet med Nederländerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.