Sveriges bästa spelare Marcus Nilsson fortsätter karriären i Turkiet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Volleybollstjärnan flyttar till storklubb i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Nilsson, Sveriges klart bäste volleybollspelare, byter ryska kylan i Sibirien mot värmen i Turkiet när han går till Champions League laget Ziraat Bankasi i Ankara. Nilsson lämnar därmed Kuzbass Kemerovo i den ryska ligan för den turkiska ligan och spelar därmed i sitt 8:e land som proffs.

-Jag tycker det är dags att prova något nytt efter i princip 3 år på samma ställe, säger Nilsson till SVT Sport om valet att flytta från Ryssland, där för övrigt SVT Sport besökte honom i vintras.

– Det känns jättespännande att komma till ett helt nytt land och ny liga och få uppleva en ny kultur, säger den 208 cm långe stjärnan.

Volleyboll

”Topp tre i Europa”

För bara en vecka sedan dog drömmen om EM för Marcus Nilsson och Sverige när det blev förlust mot Estland i kvalmöten om en EM-plats i höst. Men svenske stjärnan och högerspikern Marcus Nilsson har redan nya planer för hösten: En flytt till Turkiet.

– Turkiska ligan blir bättre och bättre, framförallt topplagen. Den är självklart inte lika bra som den ryska men ändå topp tre i Europa, säger Nilsson, till SVT, om att lämna den ryska ligan för den turkiska.

Chans till CL-titel

Efter två år i mittenlaget Kuzbass Kemerovo byter han nu alltså till en bättre klubb, som spelar i Champions League. Det ger svensken möjlighet att vinna ytterligare en Champions League-titel i karriären. Han vann med Novosibirsk 2012 och blev den säsongen även utsedd till Europas bäste spelare.

– Laget kom trea i år. Det är ett konstant topplag i ligan efter Halkbank och Izmir, som dominerat de senaste åren, säger Nilsson om kvaliteten på sitt nya lag.

– Jag hade bättre anbud från både Kina och Ryssland, men Ziraat Bankasi spelar i Champions League, förtydligar Nilsson sitt val för sin ”egen” lokaltidning Hallandsposten.

Vill avsluta i Brasilien

Nilsson har hunnit bli 32 år men ser inte slutet på karriären än.  Om vanan kvarstår, att spela en kort tid i varje klubb så finns tid för ännu fler äventyr i framtiden. Nilsson har tidigare sagt att han gärna avslutar karriären i Brasilien, ett riktigt hett volleybollland.

Är Turkiet ett steg på väg mot att avsluta i Brasilien?

– Haha. Ingen aning. Vet inte om jag kommer till Brasilien. Jag kanske kommer älska Turkiet och stanna där resten av min karriär. Man vet aldrig hur framtiden kommer se ut, säger Nilsson till SVT Sport.

Fortsätter i landslaget

Landslaget då? Det unga talangfulla svenska landslaget missade EM den här gången men har en ljus framtid framför sig. Och Marcus Nilsson har inga planer på att lämna de unga till sitt öde. Han fortsätter in i nästa mästerskapskval för Sverige.

– Absolut! Så länge jag känner mig motiverad och skadefri så fortsätter jag i landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyboll

Mer i ämnet