Hur länge sedan var det du pratade med någon som inte tycker som du?


Sverige möts är ett projekt som erbjuder människor som har olika åsikter att träffas och samtala om engagerande frågor. I dag pratar många av oss kanske mest med likasinnade. Men via Sverige möts matchas du ihop med en person som inte alls tycker som du. Vill du vara med?

Första steget för att gå med i Sverige möts är att svara på några frågor, börja med den här:


Om Sverige möts

Inspirationen till projektet kommer från den tyska tidningen die Zeit som har intresserat sig för polariseringen i det tyska samhället. Idag har tidningen matchat ihop 16 000 personer med olika åsikter som har träffats och pratat med varandra. Responsen har varit bra och de som har deltagit har uppskattat att i lugn och ro få lyssna på och samtala med någon som har en annan uppfattning än en själv. Projektet har även genomförts i Danmark och Norge.

Nu prövar SVT också konceptet och så här går det till:

Ni som anmäler er här får svara på sju frågor som vi vet delar svenska folket åsiktsmässigt, de är framtagna med hjälp av opinionsinstitutet Novus. Efter några veckor blir ni automatiskt hopmatchade med någon som tycker olika i flera av frågorna. För att matchningen ska fungera behöver ni också svara på några ytterligare frågor om er själva så vi kan hitta någon som inte bor för långt bort.

Vi kan inte garantera att alla som anmäler sig blir matchade – dvs att det går att hitta någon som tycker olika i närområdet.

När matchningen väl är gjord får ni ett besked och en mejladress till den ni kan möta. Vi uppmuntrar er att lära känna varandra lite grann via mejl innan ni bestämmer ert möte.

Ni kan ses på två sätt. Antingen väljer ni att ses själva och tar då ansvar för hur det enskilda mötet genomförs och att ni behandlar varandra respektfullt. Vi rekommenderar i så fall att ni träffas på en offentlig plats. Ni kan också välja att ses på någon av de åtta platser runt om i Sverige som SVT anordnar den 23 november.

En viktig ingrediens för ett givande samtal är att lyssna på den andres argument. Hot eller hat är inte acceptabelt. Syftet med mötet är inte att få någon att ändra åsikt utan att ni som medverkar ska få möjlighet att delta i ett spännande och intressant samtal.


Visa

Här kan du läsa användarvillkor och integritetspolicy för Sverige möts.
Kontakta oss på Sverige möts


Ansvarig utgivare: Eva Landahl och Charlotta Friborg

SVT Nyheter Förstasida