Gå direkt till innehållet

Ja visst vill SVT ha ett eget Skam. Och nu har vi två!

Festen: Zafirah (Sophia Martinsson), Dessi (Elisa Ibrahim) och Nadine (Simona Karpin). Foto: Carolina Romare/SVT

Sandra Wejbro spekulerar i en krönika  i Aftonbladet om huruvida SVT lagt "kvävande beställningar" i syftet att skapa "ett nytt Skam". Jag antar att Wejbro med "nytt Skam" menar en relevant tittarfavorit för en ung målgrupp. Och det har vi definitivt velat skapa. Men inte genom att kväva upphovspersoners kreativitet eller kopiera en norsk serie.

Skam handlade om fyra ungdomars resa genom gymnasietiden i huvudstaden Oslo. Eagles är ett drama i småstad om hockey, kärlek och rivalitet. Eagles följer den vision upphovsmannen Stefan Henriksson Lindén haft i många år om att skapa en svensk serie med amerikansk high schooltonalitet.

Festen handlar bland annat om kärlek, droger och kriminalitet i Malmö. Festen följer helt upphovskvinnan Maria Karlsson-Thörnqvists idé om att göra ett drama baserat på intervjuer med unga Malmöbor om de frågor som berör idag. Här finns faktiskt en likhet mellan skapandet av Skam och våra två serier - att lyssna på målgruppen i manusstadiet. Men för de flesta som sett serierna borde det vara väldigt tydligt att detta är i stort sett enda likheten. Wejbro - det borde väl gå att göra ett drama om att vara ung idag utan att slentrianmässigt jämföras med fenomenet Skam?

Med detta sagt - både tittarsiffror och reaktioner från publiken för våra två serier går faktiskt att jämföra med genomslaget för Skam under den seriens första veckor i Sverige. Vi är väldigt glada för att väldigt många ungdomar i småstad (där majoriteten av Sveriges unga bor) uttryckt att de känner igen sig i Eagles. Och att många unga i landets förorter, särskilt killar 15-20, kunnat relatera till Festen och reagera så positivt (”fetaste serie jag sett på svt”). Det är inget vi skäms för. Tvärtom!

Petter Bragée, programchef SVT Malmö