Gå direkt till innehållet

Kerstin Thorvall vågade utmana rådande normer

I påsk sänder SVT dramaserien "Det mest förbjudna". SVT:s dramachef Christian Wikander om en kvinna som flyttade fram gränserna, men som fick betala ett högt pris, både privat och offentligt. Premiär långfredagen kl 21.00 i SVT1.

Bild från scen ur dramaserien Det mest förbjudna.
Foto: Ulrika Malm/SVT

Jag berättade för en äldre släkting om en tv-serie vi kommer sända i påsk. Orden hänger kvar: ”Kerstin Thorvall? Hon var förskräcklig. Leva ut sina lustar på det viset.” Jag ger min släkting rätt. Och jag ska strax förklara varför.

För mig var Kerstin Thorvall en modig människa som vågade utmana sin samtids rådande normer. Hon valde att följa sin egen övertygelse och känsla, men det är oklart om hon agerade medvetet. Om hon förstod vidden av sin politiska gärning och det höga priset hon själv och människor i hennes omgivning fick betala.

Oavsett vilket lyfte hon fram kvinnors sexualitet på ett sätt som förmodligen ingen svensk kvinna tidigare gjort. Kerstin utmanade den etablerade kvinnobilden och männens patent på utlevd sexualitet. Och om detta hade nästan alla en åsikt när det begav sig, min gamla släkting var inget undantag.

Att Kerstin var i medelåldern när hon kom ut som kåt kvinna gjorde inte krocken med etablissemanget mindre. Egentligen tror jag inte att det handlade om sexet i sig för Kerstin. Snarare handlade det om frihet – om friheten att leva ut sin lust trots att hon var kvinna i en tid när bara män tilläts vara sexuella varelser.

Om Det mest förbjudna hade handlat om en känd svensk man hade reaktionerna förmodligen inte varit lika starka. Som Kerstin själv förklarade saken efter att ha läst Ulf Lundells klassiska generationsroman Jack som kom ut samma år som Det mest förbjudna:

 ”Han skriver ju om samma saker som jag!”

Tv-serien är baserad på boken med samma namn, men fokuserar, till skillnad från originalet, helt på Kerstin Thorvalls liv. I vår dramatisering spelar Kerstin själv huvudrollen och berättelsen handlar om att leva utanför normen och om omgivningens ovilja acceptera detta. 

Idag kan vi konstatera att Kerstin flyttade fram gränserna, men som så många andra som vågat bryta mönstret fick hon betala ett högt pris. Privat och offentligt. Och trots att hon var älskad av många dömdes hon i perioder, precis som andra som genom historien brutit mot mönstret, till utanförskap och ensamhet.

Det mest förbjudna väcker frågor om de val vi gör i livet - om valet mellan att vara omgivningen till lags eller att leva ut sin innersta längtan. Att vara fri och uppriktig mot sig själv.

Idag hade valet förmodligen inte inneburit så förödande konsekvenser för henne. Hon var en 2010-talskvinna redan på 1950-talet som tog på sig det hårda och smärtsamma arbetet att gå före och röja vägen för kommande generationer.

Medvetet eller ej, låter jag vara osagt.

Kerstin Thorvall var på många sätt förskräcklig och levde verkligen ut sin lustar, precis som min släkting uttrycker det.

Och det är just därför hon är så älskvärd.