Gå direkt till innehållet

Leaving Neverland

Inför SVT:s publicering av dokumentären Leaving Neverland har vi fått många frågor. Här förklarar ansvarig utgivare Ingemar Persson, programchef SVT Dokumentär, varför vi vill visa filmen.

SVT har beslutat att sända filmen Leaving Neverland som hade premiär på Sundance-festivalen tidigare i år. Filmen är producerad för HBO och brittiska Channel 4. Filmen väckte redan på premiären starka känslor. 

Många rykten om filmen florerar på nätet. Än så länge är det endast de som var i salongen på premiären som har sett den.

Vi förstår att filmen kommer att anses vara kontroversiell och har stor respekt för att den kan röra upp känslor. Enligt vårt förmenande är den dock mycket relevant. Inte minst sett i den samtida kontexten kring hur det går till när offer för övergrepp vågar berätta. Michael Jackson kan närmast beskrivas som en historisk person. En av popmusikens allra största och mest omtalade personer vars karriär har omgärdats av anklagelser och rykten om övergrepp på barn. Det framgår också tydligt i filmen att han är friad från tidigare anklagelser om sexuella övergrepp. Ett av nyckelvittnena i den stora rättegången från 2005, tillika en av filmens huvudpersoner, har ändrat sin berättelse sedan rättegången. Vi är medvetna om att det finns en del grupper och individer som vill förringa framförallt Wade Robson och påpeka att han inte är trovärdig eftersom han nu ändrat sig. 
 
Många oroar sig för att filmen endast är ute efter att misskreditera Michael Jackson. Filmen handlar både om det som Michael Jackson gav pojkarna och familjerna - men också om vad han tog.
Så här beskriver Dan Reed sin film:
 "... this is not a film about Michael Jackson.  It’s about two very ordinary families whose paths crossed with Jackson’s, and the incredible aspirations that he represented.  The families fell in love with those good things, not understanding the longlasting impact this relationship would have on their children and families"
 
Vi sätter tilltro till filmens upphovsman Dan Reed (välkänd för sina filmer om terrorism och migration) och hoppas att filmen kommer att bidra till en bredare diskussion.

Leaving Neverland kommer att visas i USA, Storbritannien, Nederländerna, Norge, Danmark och Sverige i början av mars. 
 
Ingemar Persson
Programchef Dokumentär SVT