Gå direkt till innehållet

SVT kommenterar Opinion live från Staffanstorp

Opinion lives projektledare Ulf Johansson och ansvarig utgivare Robert Olsson besvarar den kritik som riktats mot redaktionen efter sändningen från Staffanstorp.

 

Christian Sonesson (m), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp kritiserar Opinion lives sändning från Staffanstorp där vi tog upp den kritik som riktats mot kommunens val av boende för nyanlända. Han har helt rätt i att vi borde berättat att en av personerna som framträdde i programmet hade placerats i Staffanstorp av Malmö kommun.

Men sedan har debatten i framför allt sociala medier drivits allt längre bort från sakfrågan. Det talas om haveri, fake news och att SVT driver en slags dold politisk agenda när det i själva verket handlar om ett misstag där några ord faller bort i slutminuterna av ett direktsänt program. 

Men låt oss ta det från början. Opinion live kommer att sända från olika platser i Sverige från och med i år och vi valde Staffanstorp när vi flyttade ut för första gången 2018. Här har det varit en het debatt om Staffanstorps sätt att hantera frågan om nyanlända. Kommunen har fått kritik för att man inte överhuvudtaget tog emot flyktingar inledningsvis och när de väl tvingades av Migrationsverket så valde kommunen att bland annat inhysa ensamma män i husvagnar. Det har också varit intensiv rapportering i medierna om situationen i kommunen.

När redaktionen för Opinion live började undersöka saken närmare visade det sig också att kommunen placerat familjer på ett vandrarhem som blivit mycket hårt kritiserat. När Staffanstorps egen miljöinspektör gjorde en inspektion resulterade det i en lång lista av brister i boendet.

Alla de här aspekterna hade vi med oss till sändningen förra veckan. Vi hade bjudit in flera kritiker mot Staffanstorps sätt att hantera frågan men också flera som ställde sig bakom kommunledningen.

När vi skulle släppa fram några av de berörda nyanlända visade det sig att den man som blivit något av en talesperson för de boende i framför allt det kritiserade vandrarhemmet blivit placerad där av Malmö kommun. Det fick vi information om men eftersom han var den som pratade bäst engelska tyckte vi att han kunde få beskriva hur alla de boende som placerats där upplevde boendet.

Vi borde naturligtvis berättat att han var placerad av Malmö kommun och att de övriga på boendet var placerade där av Staffanstorp, och vår ambition var också att berätta detta. När mannen kom in alldeles i slutet av programmet så var det så lite tid kvar att vi tappade bort det. Vi har bett om ursäkt för den missen och vi kommer att förtydliga det i den här veckans program.

Men faktum kvarstår. Det är Staffanstorp som placerat alla de nyanlända i husvagnarna och det är Staffanstorp som placerat alla utom en familj i det kritiserade vandrarhemmet. Olika personer har olika uppfattningar om det är ett boende som är bra eller dåligt vilket också tydligt framgick i programmet.

Både Staffanstorp och Malmö beslutade, samma dag som Opinion live sände från Staffanstorp, att flytta de sista familjerna från det kritiserade vandrarhemmet. Staffanstorp beslutade att flytta ”sin” familj till en camping i Sjöbo. Därför är det helt korrekt som Christian Sonesson påpekat att Staffanstorp inte längre har några placerade på det vandrarhem som kommunens egen miljöförvaltning dömt ut. 

Efter programmet har vi fått kritik från båda sidor, bl.a. har socialdemokratiska företrädare varit kritiska mot att inte det s-märkta oppositionsrådet fick vara med i programmet.

Christian Sonesson å sin sida har gått ut och hävdat att Opinion live skapat falska nyheter. Reaktionerna från båda håll visar hur infekterad frågan är i Staffanstorp och det må vara deras jobb som politiker att driva opinionsbildningen för sin sak.

Vad som är korrekt, och som också tydligt framgick i programmet, är att Staffanstorps kommun placerat nyanlända i husvagnar och i ett kritiserat vandrarhem. Korrekt är också att det finns väldigt olika uppfattningar om det är bra lösningar. Också det framgick väldigt tydligt i programmet.

Ulf Johansson, projektledare Opinion live

Robert Olsson, programchef samhällsavdelningen och  ansvarig utgivare Opinion Live