Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så bildas norrsken och sydsken. Foto: SVT

Norrsken

Solvinden når jordatmosfären och ger upphov till norrsken och sydsken högt upp i jordens atmosfär.

Norrskenet är ett fascinerande skådespel som uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt. Från solen skickas ständigt en vind av plasma, det vill säga laddade partiklar, ut i solsystemet. Främst är det elektroner och protoner, som ingår i solvinden.

När partiklarna når jordens yttersta atmosfär kolliderar de med de molekyler och atomer som finns i atmosfären, till exempel kväve och syre. I samband med kollisionerna hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. När atomer och molekyler sden återgår till sina normala tillstånd avger de den extra energin genom att sända ut ett ljus, vilket sedan visar sig som ljusfenomen kring polerna – norrsken och sydsken.

Sker ovan molnen

För att se norrskenet måste det vara mörkt, och dessutom klart väder eftersom molnen ligger på en mycket lägre höjd än norrskenet och kan skymma sikten.

När solaktiviteten är extra hög blir även norrskenet kraftigare och kan också ses längre söderut. För att se hur aktiv solen är kan man se på den elvaåriga solfläckscykeln.

Dessutom finns det numera appar som ska visa när chansen är stor för norrsken. För att hitta dem kan det vara bra att söka på aurora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet