Ovanligt med terrordåd i Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

Under schlager-EM har stort ljus riktats mot den ”skendemokrati” som råder i Azerbajdzjan, där i princip all makt ligger hos släkten Aliyev.

Pappa Heydar Aliyev regerade ända från 1969 – först som kommunistisk partichef och senare som president efter självständigheten 1991 – fram till kort före sin död 2003, då makten i stället gick över till sonen Ilham.

Landet är hårt kritiserat för sitt sätt att fängsla oppositionella och trycka ned oberoende journalister. Formellt är man dessutom fortfarande i krig med grannlandet Armenien om det omstridda Nagorno-Karabach-området.

Eurovision Song Contest 2012

Verkliga terrordåd och terrorrörelser har dock varit ytterst sällsynta i landet. Snarare har polis och säkerhetsstyrkor i stället anklagats för att använda brotts- och terroranklagelser som ett sätt att komma åt oliktänkande.

”Vi har inte hört någonting”

Rasul Jafarov, talesman för kampanjen ”Sjung för demokrati”, som samlat en rad azeriska människorättsgrupper i samband med schlager-EM, säger sig ännu inte känna till någonting om säkerhetsdepartementets antiterrorinsats.

– Vi fick precis de här uppgifterna, vi kan än så länge inte bedöma sanningshalten i dem. Vi kontaktar anhöriga och släkt till de som är gripna nu, framåt kvällen eller i morgon har vi förhoppningsvis en klarare bild av vad som hänt, säger han till Kulturnyheterna.

Många har befarat att myndigheterna skulle slå till hårt mot aktivister och oppositionella efter schlager-EM — men än så länge är det lugnt, säger Jafarov.

– Det är fortfarande väldigt stilla, inga särskilda påtryckningar, säger han.

– Men det är en väldigt känslig situation för myndigheterna så här nära inpå. Vi får nog vänta ett tag till på hur reaktionen blir.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet