Journalisten Khadija Ismayilova. Till höger: Polisen griper demokratiaktivister i Baku i början av april. Foto: Privat/Scanpix

”Vi vet inte hur mycket som är sant”

Uppdaterad
Publicerad

De påstådda terrorplanerna mot ESC i Baku är inte färska nyheter för den azeriska journalisten Khadija Ismayilova. Redan för en månad sedan greps personer, som säkerhetsdepartementet knyter till en terrorgrupp. Men Ismayilova tror inte på hela berättelsen.

– Vi vet att personer som hade vapen hemma har gripits. Och att några av dem förmodligen planerade något. Gruppens påstådda ledare greps för över en månad sedan. Men vi vet inte om det här har något alls att göra med Eurovision Song Contest.

Khadija Ismayilova är en journalist som lever och arbetar i Azerbajdzjan – ett land där yttrandefriheten är inskränkt och fredliga demonstrationer slås ner av regimen.

Eurovision Song Contest 2012

”En historia av tortyr”

I dag nåddes Sverige av nyheten om att Azerbajdzjans säkerhetsdepartement ska ha stoppat 40 personer som planerat ett terrordåd mot Eurovision Song Contest. Ismayilova har skäl till att se skeptiskt på departementets nyhet:

– Vårt säkerhetsdepartement har en historia av att gripa och tortera folk, och sedan peka på terrorism eller religiösa brott. En gång greps folk för en terrorattack, och tvingades erkänna i TV. Men efteråt fick vi veta att de hade blivit tvingade att vittna på det sättet, berättar Khadija Ismayilova.

Khadija Ismayilova säger att regimens operation började för över en månad sedan, och att ingen av de gripna har fått tillgång till advokater.

Människor ska ha dödats

– Flera har gripits bara för att de är släktingar till några som hade vapen hemma. De hade troligen ingen koppling till någon terrorism. Och några människor ska ha blivit dödade i operationen, säger Khadija Ismayilova.

Khadija Ismayilova och hennes journalistkolleger försöker få klarhet i vad som är sant och vad som händer med de minst 40 personer som har gripits. Men det är väldigt, väldigt svårt i ett land som Azerbajdzjan.

– Vi vet inte vad som är sant och vad som är falskt. Departementet säger att de grep personerna för att de planerade en terrorattack mot ESC, men vi vet inte vad som stämmer. Vi har ingen insyn i departementet, så det är svårt att undersöka saken.

”Vi har inte hört någonting”

Rasul Jafarov, talesman för kampanjen ”Sjung för demokrati”, som samlat en rad azeriska människorättsgrupper i samband med schlager-EM, säger sig ännu inte känna till någonting om säkerhetsdepartementets antiterrorinsats.

– Vi fick precis de här uppgifterna, vi kan än så länge inte bedöma sanningshalten i dem. Vi kontaktar anhöriga och släkt till de som är gripna nu, framåt kvällen eller i morgon har vi förhoppningsvis en klarare bild av vad som hänt, säger han till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet