Buranovskije Babusjki från Ryssland. Foto: Scanpix

Ryskorna vidare till final

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen klockan nio gick startskottet för Eurovision Song Contest 2012 när semifinal nummer ett avgjordes i Baku, Azerbajdzjan.

De ryska tanterna i Buranovskije Babusjki överraskade ingen genom att ta sig till final, där de har låga odds hos flera olika spelbolag. Sex glada damer i folkdräkt med en snurrande bakugn på scen gick alltså hem hos den europeiska tv-publiken.

Även Cypern och Rumänien har nämnts i förhandsspekulationerna och länderna kvalificerade sig också till final.

Eurovision Song Contest 2012

Tre av de nordiska länderna var med i kvällens semifinal: Danmark, Island och Finland. Men de svenska tv-tittarna kunde inte rösta på något av grannländerna eftersom tv-organisationen EBU har delat upp länderna i semifinalerna för att minska på grannröstningen.

Två nordiska länder till final

Både Danmark och Island lyckades ta sig vidare till final med bidragen ”Should've known better” och ”Never forget”.

Det har inte sjungits på svenska i Eurovision Song Contest under det här millenniet. Finlands Pernilla Karlsson bröt den trenden med ”När jag blundar”. Men det svenska språket till trots, eller kanske på grund av det, räckte inte för att ta Finland vidare till final.

Franska i fokus

Programledartrion Nargiz Birk-Petersen, Lejla Alijeva och Eldar Qasimov stod värdar för galan i den nybyggda arenan i Baku. Evenemanget uppges vara det dyraste i ESC:s historia. Men budgeten förefaller inte ha plöjts ned i manusförfattande för programledarna.

Förutom att påannonsera nästa låt gladde programledarna tv-tittarna med det återkommande skämtet att ingen av dem ville prata på det svåra språket franska. Vika skämt de har i beredskap för semifinal nummer två återstår att se.

Resultat i semifinal 1

Länderna som tog sig vidare till final:

Rumänien, Moldavien, Island, Ungern, Danmark, Albanien, Cypern, Grekland, Ryssland, Irland

Länderna som slogs ut:

Montenegro, Lettland, Schweiz, Belgien, Finland, Israel, San Marino, Österrike

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet