Loreen är bara en av många svenskar som tävlar i Eurovision Song Contest i Baku i år. Foto: Scanpix. Kollage av Kulturnyheterna.

Svenskrekord i ESC i Baku

Uppdaterad
Publicerad

Eurovision Song Contest ska vara en landskamp i musik – men rekordmånga låtar är ”svenska” i år.  Christer Björkman är kritisk.

På tisdag sänds den första deltävlingen i Eurovision Song Contest i Baku. Låten ”Running scared”, som gjorde att Azerbajdzjan kammade hem segern i fjol, skrevs av  Sandra Bjurman och Stefan Örn. Svenska låtskrivare poppar också upp bakom tio låtar i årets upplaga av ESC. Men det är inget som får Christer Björkman, delegationschef för den svenska truppen i Eurovision Song Contest,  att slå sig för bröstet.

– Jag är kluven. Var tar den nationella prägeln vägen? Det är en fråga man bör diskutera inom EBU. Det blir mer utslätad, internationellt gångbar radiomusik. Jag tycker det urvattnar vår egen tävling, om andra länder plockar det som är det bästa. Om man hellre ger bort sin bästa låt till ett annat land för att man får mer betalt kan det skapa problem för vår egen tävling. Azerbajdzjan köpte ju sin låt.

Eurovision Song Contest 2012

Det låter protektionistiskt?

– Nej, jag ser det mer ur praktisk synvinkel, för oss i Sverige.

Globaliserad sångtävling

Håller Eurovision Song Contest på att bli globaliserad? Håller samma sak på att hända med låtarna i  tävlingen som med den europeiska ligafotbollen, där spelare köps och säljs till högstbjudande? Nja. Thomas G:son är en av upphovsmännen bakom både Sveriges låt ”Euphoria” och Spaniens bidrag, balladen ”Quédate conmigo”. Som låtskrivare anpassar man låtarna efter de olika ländernas önskemål, menar han.

-Jag tror ändå att många låtar som är med i Sverige inte skulle kunna tävla utomlands och vice versa. Den spanska låten skulle inte fungerat i Sverige, det är olika smak, säger han.  

Inget land har så många låtskrivare som Sverige som är med i tävlingen. Christer Björkman tror sig veta varför svenska låtskrivare är så ivriga att sprida sina tävlingsbidrag över Europa.

– Man kan tjäna pengar på att skriva en låt. Det är jävligt svårt att vinna den svenska uttagningen. Det är lättare att vinna i andra länder, säger han.

De här länderna har svenska låtskrivare

Irland – Jedward – ”Waterline”. Låten är skriven av Nick Jarl.

Italien – Nina Zilli – ”L'Amore È Femmina”. Skriven av Nina Zilli , svenskarna Christian Rabb, Kristoffer Sjökvist och Frida Molander och amerikanen Charlie Mason.

Norge – Tooji – ”Stay”. Låten är skriven av norske Tooji tillsammans med svenskarna Peter Boström och Figge Boström. 

Spanien – Pastora Soler – ”Quédate conmigo”. Låten är skriven av är skriven av Thomas G:son, Antonio Sánchez Ohlsson och Erik Bernholm.

Grekland – Eleftheria Eleftheriou – ”Aphrodisiac” Låten är skriven av de svenska låtskrivarna Dimitri Stassos, Mikaela Stenström and Dajana Lööf. 

Cypern –  Ivi Adamou – ”La La Love”. Låten är skriven av Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Alexandra Zakka och Viktor Svensson. 

Malta – Kurt Calleja – ”This Is The Night”. Låten är skriven av Kurt Calleja, Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås.

Storbritannien – Engelbert Humperdinck – Låt presenteras senare. Svensken Martin Terefe är presenterad som en av låtskrivarna.

Sverige – Loreen – ”Euphoria”. Låten är skriven av Thomas G:son och Peter Boström.

Azerbajdzjan

Källa: Melodifestivalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet