Foto: TT

Fyra döms för dödsskjutning i Solna

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan sköts en man i 35-årsåldern till döds i Hagalund i Solna, norr om Stockholm. Nu döms fyra män. Bland annat döms en 20-åring och en 16-åring för mord.

Det var framåt kvällen tisdagen 30 maj som polisen larmades om flera skott utomhus i Hagalund. Två personer hittades skadade och flera andra personer hade setts fly platsen på elsparkcykel.

Senare på kvällen meddelade polisen att en av de skadade, en man i 35-årsåldern, avlidit av sina skador. Enligt uppgifter till SVT hade mannen koppling till ett kriminellt nätverk i Stockholmsområdet.

Åklagaren har menat att skjutningen grundar sig i en konflikt mellan kriminella nätverk i Stockholmsområdet.

16-åring råkade skjuta medbrottsling

Fyra män var åtalade för mordet och alla döms för inblandning. En 20-årig man, som var den andra personen som skadades vid skjutningen, döms för mord och får livstids fängelse.

En man som var 16 år vid tiden för brottet döms även han för mord och får drygt fem års fängelse. Han döms även för vållande till kroppsskada då han var den som råkade skjuta sin medbrottsling, den nu livstidsdömda 20-åringen.

Två andra män, 26 respektive 32 år, döms för medhjälp till mord och får drygt 13 års fängelse.

Tingsrätten: ”Ren avrättning”

Tingsrätten skriver att de anser det bevisat att den då 16-årige mannen sköt 12-15 skott mot den mördade mannen, med ett automatvapen av typen Kalashnikov AK47. Den 20-årige mannen hade en halvautomatisk och modifierad typ av startpistol, med vilken han avlossade ett skott. Det är dock inte klarlagt att skottet träffade brottsoffret.

Tingsrätten beskriver hur mordet varit förplanerat och utgjort en ren avrättning av en försvarslös person.

Därför får minderårig fängelse

16-åringen får fängelse i stället för sluten ungdomsvård, som är det normala för minderåriga. Rätten säger att det bland annat beror på att straffvärdet för hans brott är så högt att sluten ungdomsvård framstår som en otillräcklig reaktion från samhällets sida.

Hör boende i området när SVT var på plats dagen efter skjutningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är inte rädd i alla fall, men det är skrämmande” Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.