Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström om Rysslands nya attacker i Charkivregionen och effekterna av dem. Foto: SVT/TT/AP

Kriget i Ukraina

Källor: Turkiet kan bistå USA:s granatproduktion

Samtal pågår om att öka den turkiska försäljningen av sprängmedel till USA, vilket i sin tur skulle kunna trefaldigt öka den amerikanska tillverkningen av ammunition, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Enligt källorna har landet potential att trefaldigt öka produktionen av 155 millimetergranater, en Natostandard, om saken går i lås.

Stora delar av västvärlden kämpar för att bistå Ukraina med ammunition som på grund av ökad efterfrågan och bristande lager fått en akut brist på artillerigranater. En ökad tillverkning och försäljning av turkiska sprängmedel skulle kunna ge försvarsindustrin en välbehövlig skjuts, enligt Bloombergs källor.

En ukrainsk soldat i en självgående artilleripjäs av typen 2S3 vid Bachmut den 25 mars. Foto: Efrem Lukatsky/TT

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Analytikern om ryska framryckningen: Två syften

Ryssland sägs ha intagit flera byar i Charkivregionen sedan deras framryckning under fredagen.

De ryska styrkorna som anfallit längs gränsen sägs vara upp emot 30 000 till antalet och Ukraina har kallat in förstärkningar.

Hör militäranalytikern Jörgen Elfving resonera om syftet bakom framryckningen i videon ovan och läs mer om striderna i artikeln.

Markerad händelse

Ryskt luftanfall i centrala Charkiv - 16 skadade

Under tisdagskvällen utsattes ett bostadsområde i staden Charkiv för ett flyganfall, uppger ukrainsk räddningstjänst på Telegram.

Den ryska flygattacken ska ha träffat ett centralt beläget höghus och 16 personer, varav tre barn, skadades.

Byggnaden som attackerades. Foto: Ukrainska räddningstjänsten
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Antony Blinken diskuterade stödpaket och Nato

- I närtid är stöd på väg. En del har redan anlänt och mer kommer att anlända, sa den amerikanska utrikesministern Antony Blinken då han mötte president Zelenskyj under tisdagen.

Zelenskyj tackade för stödet men upprepade att Ukraina behöver luftvärn.

- Vi behöver två patriots för Charkiv. Regionen är under attack från ryska robotar, sa han.

Vidare ska Blinken ha försäkrat att Natomedlemmarna ska stärka stödet till Ukraina genom separata nationella avtal. Samt att de förbereder en snabbväg för Ukraina att ansluta till försvarsalliansen.

Ett intåg i Nato för Ukraina hade dock blivit aktuellt först efter kriget.

Markerad händelse

Båda sidor: Strider från hus till hus i Vovtjansk

Gränsorten Vovtjansk har blivit huvudskådeplats för de hårda striderna som pågår i Charkivregionens norra delar. Ukrainas militär skriver på Telegram att situationen där är "under kontroll", men att strider pågår från hus till hus.

Samtidigt hävdar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass att den ryska militären "kontrollerar" ortens norra och västra delar. Också de skriver om strider inne i bebyggelsen.

Ukrainas militär skriver också att de dragit sig tillbaka från byn Lukyantsi, beläget cirka fem mil västerut, på grund av intensiva ryska flygattacker.

"Striderna fortsätter", skriver de.

Markerad händelse

Ukraina: Över 30 000 ryssar i Charkivstriderna

Oleksandr Lytvynenko, ordförande för Ukrainas nationella säkerhetsråd, säger till AFP att landet i nuläget inte ser någon risk för en större rysk attack mot storstaden Charkiv.

Enligt honom uppskattas ryssarnas antal i striderna vid regionens norra gräns till över 30 000 man, uppgifter som inte verifierats av oberoende aktörer.

- Det är många ryssar, riktigt många, säger han.

Siffran går att jämföra med den ryska belägringen av Avdijivka i vintras där omkring 40 000 ryska soldater uppskattades delta.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

7 000 evakuerade från gränsorterna i Charkiv

Tusentals, minst 7 000 personer, har evakuerats från gränsområdena i Charkivregionen där intensiva strider pågått sedan i slutet av förra veckan, enligt ukrainska myndigheter.

Ryssland säger sig ha tagit kontroll över flera byar och Ukrainas militär medger att ryssarna åstadkommit taktiska framgångar, men exakt vilka områden som fallit i ryssarnas händer är på grund av läget ännu oklart.

Hårdast strider sägs pågå vid Vovchansk som nästan helt tömts på civila.

"Strider pågår också över Lukyantsi. Fienden har tagit sig framåt något, men våra krigare slåss för att hålla orten", skriver Charkivregionens guvernör Oleg Synegubov.

Blinken besöker Kiev

USA:s utrikesminister Antony Blinken har anlänt till Ukrainas huvudstad Kiev.

Syftet med besöket är att understryka amerikanska regeringens engagemang för Ukrainas försvar och långsiktiga säkerhet, enligt amerikanska tjänstemän.

Blinken väntas hålla ett tal senare på tisdagen och hylla Ukrainas "strategiska framgångar" i kriget.

Det är Blinkens fjärde resa till Kiev sedan februari 2022, då kriget bröt ut.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bombning av höghus kan vara ryskt misstag

På söndagen exploderade ett flerfamiljshus i den ryska staden Belgorod, något som fångades på en övervakningskamera i närheten. Ryssland hävdar att det var en ukrainsk robot, men SVT:s genomgång pekar snarare på att Ryssland bombade sig själva av misstag.

Se bilderna och hör SVT:s genomgång av detaljerna som pekar mot att bomben kom från den ryska sidan.

Markerad händelse

Kristersson (M) kommer delta i fredsplansmötet

President Volodymyr Zelenskyj skriver på X att han nyligen pratat med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) om landets behov av luftvärn. Också det kommande fredsmötet i Schweiz togs upp.

"Jag tackar statsminister Ulf Kristersson för hans bekräftelse på att han kommer att delta", skriver Zelenskyj.

Kristersson bekräftar deltagandet på X:

"Sverige kommer att stötta Ukraina så länge det krävs."

Fler än 150 länder har bjudits in till mötet mellan den 15 och 16 juni som bland annat syftar till att bygga ett brett stöd för Ukrainas tiopunktsprogram för fred, främst bland länder i Asien och Afrika.

Markerad händelse

WSJ: Färre ryska robotar skjuts ner än tidigare

Det senaste halvåret har Ukraina skjutit ner 46 procent av de ryska robotar som avfyrats mot landet, jämfört med 73 procent under den föregående sexmånadersperioden.

Det skriver The Wall Street Journal som sammanställt det ukrainska flygvapnets dagliga rapporterade siffror över Ryssland luftanfall. Siffrorna kan nästan aldrig verifieras av oberoende aktörer men anses av experter som tidningen talat med ge en relativt tillförlitlig bild på det stora hela.

En förklaring kan enligt WSJ vara att Ryssland, enligt samma siffror, skjutit 45 procent fler drönare och robotar under perioden och att Ukrainas luftvärn därför överväldigats.

Bostadshus i Charkiv brinner efter en robotattack den 10 maj. Foto: Sergey Kozlov/TT