Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg går igenom de viktigaste detaljerna i slaget om Avdijivka. Foto: SVT

Slaget om Avdijivka: ”Håller på att raderas ut”

Publicerad

Tiotusentals ryssar och ukrainare tros ha dödats i slaget om Bachmut förra året. Nu ser historien ut att kunna upprepa sig i det belägrade och ständigt bombarderade Avdijivka.

– Staden håller på att raderas ut, säger Vitaly Barabash, chef för den lokala militäradministrationen, till ukrainska Suspilne.

Bachmut och Avdijivka har varit skådeplatser för några av de värsta striderna i kriget hittills.

Bachmut föll i ryssarnas händer efter flera månaders brutala strider, men både norr och söder om staden pressar sig ukrainarna framåt med ständiga ryska motanfall som följd.

Kriget i Ukraina

Men i Avdijivka har ukrainarna hållit stånd sedan 2014, trots ständig beskjutning och risken för att omringas. Redan förra året kallades staden ”ett andra Bachmut”, vilket nu blivit allt mer sant.

Uppgifter om tusentals döda vid Avdijivka

Ryssarna kastar stora numerärer, stridsvagnar och fotsoldater, mot försvararna från tre håll i vad ukrainarna kallar ”köttanfall”. Enligt dem verkar 40 000 ryssar i området. Staden beskjuts ständigt.

– Det är en slags vågtaktik. Det kan under en dag gå från hög aktivitet till låg, säger en talesperson för militären till Suspilne.

Ukrainska uppgifter gör gällande att omkring 7 000 ryssar dödats vid Avdijivka den senaste månaden, men uppgifterna är omöjliga att verifiera. Varken Ukraina eller Ryssland berättar hur många soldater de förlorat.

Bilder visar ett slagfält prickigt av kratrar. Drygt 1 400 civila beräknas befinna sig i staden.

Svagt strategiskt värde

Avdijivkas strategiska värde är omdebatterat. Det ligger bara några kilometer från Donetsk stad, men några större ukrainska utfall åt det hållet har inte förekommit.

Ingen avgörande väg eller infrastruktur frestar vid Avdijivka. Bedömare menar att ryssarna i stället återigen vill vinna en symbolisk seger som kan visas upp som ett bevis på framsteg trots läget vid fronten, som av en ukrainsk befälhavare nyligen beskrivits som ett dödläge. För ukrainarna har fortet Avdijivka blivit en symbol för motståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet