Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör militäranalytikern Jörgen Elfving om striderna i norra Charkivregionen: ”Har två sannolika syften”. Foto: Ryska försvarsministeriet

Ukraina: Ny rysk taktik under framstöten mot Charkiv

Publicerad

De våldsamma striderna i Charkivregionen pågår med oförändrad kraft. Tusentals civila har evakuerats samtidigt som Ryssland säger sig ha tagit kontroll över flera byar. Ukrainas militär uppger att de står emot, men beskriver ett hårt tryck från ryssarna.

På fredagen gick ryska styrkor över gränsen på flera platser i Charkivregionens norra delar. I dagarna har ett allt växande område fallit under deras kontroll, av en storlek som på andra frontavsnitt tagit ryssarna månader att uppnå.

Men exakt vilka områden som i dagsläget kontrolleras av vem är mycket svårt att avgöra med anledning av de pågående striderna.

Kriget i Ukraina

Ukrainas militär uppskattar ryssarnas antal till över 30 000 soldater, nästan lika många som vid belägringen av Avdijivka.

”Fienden har bytt taktik från massattacker, som de använde i början av den fullskaliga invasionen, till att gå fram i mindre grupper”, skriver Oleg Synegubov, Charkivregionens guvernör, på Telegram.

Soldatens kritik: Bara gick in

Ukraina har sagt att de redan innan framstöten såg en uppbyggnad av soldater i området och att fortifikationer förberetts för att hejda en kommande attack.

Men påståendet har mötts av kritik från soldater på marken.

– Det fanns ingen första försvarslinje. Vi såg det hända – ryssarna bara promenerade in utan att stöta på några minfält, säger en ukrainsk officer till BBC.

Men Tamaz Gambarashvili, chef för militäradministrationen i gränsbyn Vovtjansk, säger till Radio Svododa att fortifikationsbristen nära gränsen förklaras av rysk beskjutning.

– Det är extremt svårt och farligt att bygga under beskjutning, säger han.

Tusentals evakuerade

Över 7 500 personer ska ha evakuerats från de krigshärjade områdena. Bara några hundra personer sägs vara kvar i Voltjansk som beskrivits som de hårda stridernas centrum.

Flera personer ska enligt lokala myndigheter ha skadats i de intensiva artilleriattacker som utförts mot regionen i dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet