Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna och hör SVT:s genomgång av detaljerna som pekar mot att bomben kom från den ryska sidan. Foto: bilder från Telegram

Bombade huset i Belgorod – här är detaljerna som pekar mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen exploderade ett flerfamiljshus i den ryska staden Belgorod, något som fångades på en övervakningskamera i närheten. Ryssland hävdar att det var en ukrainsk robot, men SVT:s genomgång pekar snarare på att Ryssland bombade sig själva av misstag.

15 människor ska ha hittats döda efter att en sektion på tio våningar kollapsade i ett flerfamiljshus i den ryska staden Belgorod, som ligger bara några mil från den ukrainska gränsen.

Det ryska försvarsdepartementet hävdar att det var en nedskjuten ukrainsk Totjka-U-robot som träffade huset, men enligt Jan Matveev, krigsanalytiker på Antikorruptionsstiftelsen, är det mer troligt att det rör sig om en rysk glidbomb som av misstag bombade flerfamiljshuset.

Kriget i Ukraina

– Ett trettiotal liknande fall har inträffat den senaste tiden. Senast idag kom information om att två sådana bomber fallit i Belgorod, säger han.

Fångades på film

Delar av explosionen fångades på en övervakningsfilm från en närliggande byggnad. Utan andra kameravinklar går det dock inte helt att fastställa att bomben kom från den ryska sidan, men enligt Jan Matveev är det flera detaljer i händelseförloppet som pekar mot att så är fallet.

– Om det skulle handla om Totjka-U skulle vi ha sett en ganska stor brinnande del som skulle flyga mot huset. Inget av det har vi sett, säger han.

Se SVT:s genomgång av detaljerna som pekar mot Ryssland i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet