Rysslands president Vladimir Putin i samtal med försvarsminister Sergej Sjojgu på bild tagen i februari. Foto: Alexander Kazakov/Kreml via AP/TT

Putin byter ut försvarsminister Sjojgu

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin byter ut landets försvarsminister Sergej Sjojgu, rapporterar ryska Tass.

Presidenten föreslår att Andrej Belousov ska bli landets nya försvarsminister.

Omstuvningen meddelas i ett inlägg på Telegram från federationsrådet.

Belousov väntas nu godkännas av ryska parlamentariker. Han är nu biträdande premiärminister.

Kriget i Ukraina

Att det blir Belousov som tar över ministerposten är förvånande, enligt Carolina Vendil Pallin, Rysslandskännare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– I min värld är det någon som främst har jobbat med ekonomiska frågor. Men det är en duglig man som är förste vice premiärminister och när (Rysslands premiärminister) Michail Misjustin hade corona var det han som ledde regeringen, säger hon.

Sergej Sjojgu har suttit som försvarsminister sedan 2012. Han har varit en viktig aktör i Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och samtidigt tagit emot kritik mot krigets utveckling.

Biträdande minister gripen

Sjojgu får en ny position som generalsekreterare för det nationella säkerhetsrådet, som också är en hög post i Ryssland som Nikolaj Patrusjev, en av president Putins närmaste män, petas från.

Det är svårt att bedöma vilken betydelse förändringen kommer att få, enligt Vendil Pallin.

– Det kan bara vara så att det är en ombildning av regeringen, att några ministrar byts ut och att Sjojgu får nya uppdrag. Man ska komma ihåg att alla de här männen är i 65-70-årsåldern, säger hon.

Förändringen kommer bara veckor efter att en av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, greps misstänkt för mutbrott.

Enligt Pallin har ryska bedömare spekulerat i om gripandet var ett led i att försvaga Sjojgus ställning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nu gripne Ivanov beskrivs ofta som Sjojgus högra hand. Hör SVT:s Bert Sundström om muthärvan som skakat Putins innersta krets.

Lavrov blir kvar

Putin har i samma veva återigen utnämnt Sergej Lavrov som landets utrikesminister.

Putin svors in som Rysslands president för femte gången tidigare i maj, efter vårens riggade val.

I valet i mars tilläts ingen oberoende opposition och de flesta av landets oberoende medier har drivits i landsflykt när Putin har tagit ett allt hårdare grepp om Ryssland vid sidan av invasionskriget i Ukraina.

Det har spekulerats i att Putin skulle stuva om i den ryska regeringen i samband med sin nya mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet