Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bert Sundström, tidigare korrespondent i Rysslands, berätta om biträdande försvarsministern som häktats misstänkt för korruption.

Stor muthärva skakar Putins innersta krets

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands högprofilerade biträdande försvarsminister Timur Ivanov riskerar 15 års fängelse för att ha tagit emot stora mutor. Ytterligare två personer har gripits misstänkta för inblandning i korruptionsskandalen.

48-årige Timur Ivanov är högst ansvarig för det ryska försvarets olika byggprojekt, exempelvis bostäder och sjukhus till militären. Ivanov är också ansvarig för återuppbyggnaden av Mariupol, den ukrainska staden som varit ockuperad av Ryssland i snart två år.

Åklagaren utreder flera misstänkta korruptionsfall, ett av dem rör grovt tagande av muta i samband med att Försvarsdepartementet lät bygga ett nytt nationellt sambandscenter. Förutom Ivanov har två affärsmän gripits misstänkta för att bland annat ha utfört byggnadsarbeten åt ministern på skattebetalarnas bekostnad.

Nära försvarsministern

Ivanov blev biträdande försvarsminister 2016 och betraktas som en av Sergej Sjojgus mest lojala medarbetare. Sjojgu och Ivanov har en lång gemensam historia.

När Sjojgu utsågs till guvernör för Moskva-regionen 2012 blev Ivanov biträdande guvernör. Året efter tillträdde Sjojgu som försvarsminister och har sedan dess varit president Putins förtrogna och står i daglig kontakt med presidenten. I samma veva blev Ivanov chef för ryska försvarets byggbolag Oboronstroj.

Navalnys anti-korruptionsfond

Genom åren har den biträdande försvarsministern levt ett lyxliv som inte stått i paritet med hans officiella inkomst. 2019 var Ivanov med på tidningen Forbes lista över de rikaste statsanställda i Ryssland.

Generalen och hans tidigare hustru har under lång tid visat upp sin rikedom på sociala medier, något som bland annat lett till att deras extravaganta leverne och affärer granskats av Alexej Navalnys anti-korruptionsfond.

2022 införde EU och USA sanktioner mot honom. Under häktningsperioden hålls Ivanov frihetsberövad i det ökända Lefortovofängelset i Moskva.

Ryska politiker och tjänstemän dömda för korruption

Att högt uppsatta tjänstemän, företagare och politiker grips i Ryssland och döms för korruption tillhör vardagen. Här är några få exempel:

2015 dömdes guvernören i Sachalin, Aleksandr Choroshavin, till 13 års fängelse för att ha tagit emot en rekordstor muta motsvarande 61 miljoner kronor.

2017 dömdes den tidigare ekonomiministern Alexej Uljukajev till åtta års fängelse för att ha tagit emot en muta på motsvarande 20 miljoner kronor.

2023 åtalades biträdande kulturminister Olga Jarilova för att ha förskingrat drygt 24 miljoner kronor under perioden 2018-2022. Rättsprocessen pågår fortfarande mot Jarilova och hon riskerar sju års fängelse.

Källa: Associated Press/Forbes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.