Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ser Svetlana Maniovitjs och Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanovs lyxliv ut. Foto: Navalnyjs antikorruptionsfond

Ryska eliten lever lyxliv i Europa medan bomberna faller i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Ryssland bombar ukrainska städer reser biträdande försvarsministerns exfru Svetlana Maniovitj genom Europa. Hon fortsätter att leva lyxliv utan begränsningar – för pengar som kommer från återuppbyggandet av sönderbombade Mariupol.

Det avslöjar Navalnyjs antikorruptionsfond.

Senast i mars sågs Svetlana Maniovitj, tidigare gift med Rysslands biträdande försvarsminister och mamma till deras två barn, i det franska skidområdet Chourchevel. Där festade hon iklädd dyra smycken och märkeskläder.

Nu har Navalnyjs antikorruptionsfond kunnat avslöja att det är pengar kopplat till kriget i Ukraina som Maniovitj spenderar i Europa.

Kriget i Ukraina

Sönderbombade Mariupol sponsrar lyxlivet

Den som betalar för alla hennes utgifter är nämligen Timur Ivanov. Han har jobbat inom det ryska försvarsministeriet i över tio år och varit biträdande försvarsminister sen 2016. När Ryssland annekterade Krim 2014 fick Ivanov en medalj för att, som det kallas i Ryssland, ha tagit tillbaka halvön.

Ivanov står sedan i höstas på EU:s sanktionslista. Det påverkar dock inte Maniovitj, då de två skilde sig under sensommaren samma år.

Ivanovs viktigaste uppgift just nu är att bygga upp Mariupol – den ukrainska staden som bombades av ryska soldater för ett år sen och som nu är ockuperad av Ryssland.

Det kostar miljardbelopp att bygga upp staden. Företaget som har fått det lukrativa kontraktet har sedan tidigare en nära relation till Ivanov. Som tack för kontraktet betalar företaget i sin tur Ivanov provision, så kallad kickback, enligt granskarna på Navalnyjs antikorruptionsfond.

Uppmanar till protester

Navalnyjs antikorruptionsfond uppmanar nu Parisbor att protestera utanför Maniovitjs franska bostad. Protesterna ska äga rum under söndagen och fondens mål är att hon sätts upp på sanktionslistor och att familjens tillgångar blir frysta.

Liknande uppmaningar ledde förra året till att den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs styvdotter sattes på Storbritanniens sanktionslista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet