Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gör den ryska eliten för att runda sanktionerna – hör SVT:s utrikesreporter i klippet. Foto: Navanyjs antikorruptionsfond & Filip Brusman

Så gör Putins allierade för att runda sanktionerna

Publicerad

Medan kriget rasar i Ukraina fortsätter anhöriga till ryska toppolitiker att åka på lyxresor till Europa, visar en granskning gjord av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond. Förklaringen ligger i omfattande korruption – men också i listiga metoder för att kringgå sanktioner.

Bilden av ryska toppolitiker som spenderar gigantiska summor på sportbilar, lyxyachter och storslagna bostäder i utlandet rimmar illa med den bild som Ryssland själva vill förmedla. På pappret tjänar tjänstemän i Ryssland ökänt dåligt, men det säger i själva verket ganska lite om vad som flödar in på elitens bankkonton.

Ett exempel är Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov, som enligt antikorruptionsfonden tjänar stora pengar på att bygga upp Mariupol, en stad som Ryssland själva raserat.

Starta klippet ovan för att höra SVT:s Carl Fridh Kleberg förklara var pengarna kommer ifrån – och varför EU:s sanktioner inte kommer åt dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet