Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostadsområden, brandstationer och ukrainska befästningar – här är målen som Ryssland riktat sina Iskanderrobotar mot. Foto: Ukrainska myndigheter/Mapcreator

Attack för attack: Så sprider ryska Iskander förödelse i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska myndigheter har i ryska robotar, drönare och stridsfordon på slagfältet hittat mer än 2 000 komponenter som kommer från allierade länder.

Runt 50 av delarna har hittats i robotsystemet Iskander som legat bakom minst 209 civila dödsfall i Ukraina, enligt ACLED:s databas.

Raserade byggnader, strömavbrott som påverkar miljoner och hundratals döda civila. Det är resultatet av den ryska robotbeskjutningen där vapensystemet Iskander spelar en nyckelroll.

– Det är svårt, om inte omöjligt, att skydda sig mot, säger Douglas Barrie, forskare i militär luftfart vid The International Institute for Strategic Studies, IISS.

Kriget i Ukraina

Låg flygbana

Med en räckvidd på 500 kilometer klassas Iskander som ett system för ballistiska kortdistansrobotar – det vill säga robotar som endast styrs i avfyrningsfasen och därefter följer en kastbana.

– Men de följer egentligen inte en ballistisk bana. De är rörligare och följer en plattare bana vilket gör dem svårare att skjuta ner, säger Douglas Barrie.

Hittade svenskutvecklad del

Nackdelen för Ryssland är att robotarna är dyra och beroende av runt 50 komponenter från väst, enligt Ukraina.

Ett exempel är en svenskutvecklad filmkondensator som kan lagra ström kortvarigt. Tillverkningen skedde länge i Sverige, men flyttades till Portugal för flera år sedan.

Samtliga Iskanderattacker som registrerats i ACLED:s databas. Listan är inte komplett. Foto: Mapcreator

Trots sanktionerna fortsätter ukrainska myndigheter hitta delar från Väst i Iskander.

I januari gick antikorruptionsmyndigheten NACP ut med att fyra amerikanska komponenter hittats i roboten som slog ned i Tjernihivs teater sommaren 2023 och dödade sju personer.

– Svårigheten med sanktioner är att de aldrig fungerar så bra som man hoppats på, säger Douglas Barrie.

– Men de har en effekt i och med att de tvingar Ryssland att handla på den grå marknaden. På kort sikt kommer produktionen troligtvis gå långsammare.

Kampanj mot elförsörjningen

Ett av Rysslands mål med Iskander verkar vara att orsaka maximal skada mot den ukrainska elförsörjningen, enligt Barrie.

Ukrainska presidenten Zelenskyj har kallat attackerna för ”terror” och vädjar till Väst om mer luftvärn.

Om ACLED:s databas

  • Armed Conflict Location and Event Data Project, ACLED, är en amerikansk ideell organisation som kartlägger politiskt våld världen över.
  • I deras databas finns drygt 73 000 händelser gällande explosioner eller våld på avstånd i Ukraina registrerade – allt ifrån artilleribeskjutning till flyganfall.
  • Attacker från både Ukraina och Ryssland är registrerade – så länge de är utförda på ukrainsk mark. Men just Iskanderattackerna är det uteslutande ryska armén som står bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet