Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryskt bombardemang intensifierat i Tjasiv Jar Foto: SVT

Intensifierade attacker mot Tjasiv Jar: ”Skjuter bort staden”

Publicerad

Ryssarna pressar sig fram mot Tjasiv Jar i Ukraina. Staden, som pekats ut som deras nästa mål, riskerar att bli nästa stora slagfält i likhet med redan erövrade Bachmut och Avdijivka.

– Man skjuter bort staden med flygbomber och artilleri så att det bara ska bli ruiner kvar. Sen tar man resten – det är så man gjort tidigare, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT Nyheter.

Tjasiv Jar ligger bara en mil väster om Bachmut och har beskjutits under mer än ett års tid, attacker som intensifierats den senaste tiden.

– Det fanns tidigare stunder då det var tyst i staden, men inte längre. Det är konstant eldgivning, sa Sergiy Chaus, chef för den lokala ukrainska militäradministrationen, nyligen till AFP.

Kriget i Ukraina

Småorterna mellan städerna har successivt fallit i ryssarnas händer. I dagarna påstod ryssarna att de nått Tjasiv Jars utkanter, vilket avvisades av ukrainarna. De har dock medgett att ryssarna försöker bryta sig fram till staden och beskriver läget som ”spänt”.

Uppgifter om ryska offensivplaner

President Volodymyr Zelenskyj hävdade nyligen att Ryssland planerar att genomföra en större offensiv under försommaren. Men i veckan uppgav en Natokälla för ukrainska Pravda att ryssarna varken har mankraft eller utrustning för en offensiv i närtid.

Joakim Paasikivi gör samma bedömning, men utesluter inte att Ryssland ändå försöker erövra Tjasiv Jar.

– Det har tidigare kommit uppgifter om ryska mobiliseringar och offensiver mot Kupjansk, Kreminna och andra ställen som kört fast eller inte materialiserats. Jag tror att det är fallet här också. Det har tagit ryssarna ett år att gå en mil från Bachmut till Tjasiv Jar.

Paasikivi: Endast sett lokala offensiver

Det har samtidigt spekulerats om att storstaden Charkiv återigen kan bli föremål för en rysk offensiv. Men för det skulle en mycket stor logistisk operation krävas med stora mängder soldater, enligt Joakim Paasikivi.

– Ska man ta Charkiv krävs det en helt annan ansträngning än det vi sett sedan mitten av 2022, säger han.

Staden har sedan årsskiftet utsatts för omfattande bombningar som delvis slagit ut dess elförsörjning.

– Man försöker lägga staden i ruiner med flygbombningar och skapa en situation där det är omöjligt att leva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet