Terrin på potatis, gulbeta och ramslök med matjessill, sparris, gräslök, citron och brynt smörsabayonne.

Terrin på potatis, gulbeta och ramslök med matjessill, sparris, gräslök, citron och brynt smörsabayonne.

Publicerat:

Nu blir det försommar extra allt! Här bjuder jag på ett recept som kan verka avancerat men skenet bedrar. Terrinen är superenkel där varm kokt potatis och gulbeta binds samman med en buljonglag och agar agar. Agar är ett geléämne som utvinns ur vissa rödalger, det är lukt- och doftfritt och aktiveras genom att man lägger det i en kokande vätska och låter det stelna vid 40 grader. Den brynta smörsabayonnen är även den enkel, här behövs dock en gräddsifon med tillhörande gräddpatroner.

Ingredienser

6portioner

Potatisterrin

  • 800g
    potatis, kulor eller små färskpotatis
  • 200g
    gulbeta, morot el kålrot
  • 6dl
    ljus fond (kyckling, grönsak eller schalottenlök)
  • 2dl
    vitt vin
  • 0,5dl
    bananschalottenlök, hackad
  • 1
    citron, rivet skal
  • 50g
    smör
  • 30g
    färsk ramslök, persilja eller spenat
  • 8g
    agar agar
  • smörpapper

Sparrissallad

  • 1knippa(or)
    grön sparris
  • 10g
    dill
  • 10g
    gräslök
  • 1
    citron, saft och rivet skal
  • 1msk
    flytande honung
  • 1dl
    rapsolja

Brynt smörsabayonne

  • 125g
    brynt smör
  • 1
    ägg
  • 2
    äggvitor
  • 1msk
    matjessillspad
  • 2tsk
    citronsaft
  • sifon
  • gräddpatron

Övrigt

  • 400g
    matjessill
  • 50g
    finriven lagrad ost tex Västerbottensost

Så lagar du

  1. Klä en form (30x20 cm) med smörpapper (tips! Pensla kanterna med lite olja så att papperet fastnar)
  2. Skala och tärna rotsaker 
  3. Dela potatiskulorna
  4. Koka potatis och rotsaker mjuk i lättsaltat vatten
  5. Häll av vattnet och håll potatis och rotsaker varm under lock
  6. Parallellt, fräs lök mjukt i smör i panna med lite höga kanter (potatisen ska sen hällas i buljongen)
  7. Häll på buljong, vitt vin och smaksätt med citron
  8. Häll i agar agar och koka/aktivera agar agar i ca 2-3 minuter
  9. Lägg i varm potatis, rotsaker och grovt skuren ramslök, persilja eller spenat
  10. Blanda runt/krossa potatisen och rotsaker något! Det ska fortfarande vara grova bitar i blandningen
  11. Häll blandningen i formen och låt allt stelna i kylskåp i ca 6 timmar
  12. Skär upp terrinen i avlånga bitar eller kuber

Sparrissallad

  1. Hyvla eller skär sparris tunt och lägg den gärna i isvatten i ca 1 timme (blir då krispig och god)
  2. Grovhacka dill
  3. Skär gräslöken i stavar ca 2 cm
  4. Blanda ihop citronsaft, skal, honung och olja till en dressing
  5. Vid servering! Häll av vattnet från sparrisen och slunga den torr
  6. Blanda dill, sparris och gräslök
  7. Vänd ihop med dressing

Brynt smörsabayonne

  1. Bryn smöret till nötig färg
  2. Mixa ägg plus äggvitor med 125 g brynt smör och sillspad och häll upp i sifon
  3. Skruva på lock och tryck i en gräddpatron i munstycket.
  4. Skaka
  5. Låt stå i ett 55-60 gradigt vattenbad! Obs ej varmare

Servering

  1. Lägg terrin i botten på fat eller tallrik
  2. Toppa med matjessill, sparrissallad, brynt smörkräm och riven lagrad ost

Dela det här receptet med dina vänner!