Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Hans Polanik • Kanske inte riktigt en fråga om väder, men tror att den ändå faller inom ert område.
I almanackan anges midsommardagen till 22 juni, i år. Sommarsolståndet infaller 20 juni. För et antal år sedan, fick vi en ny helgdag, då ansågs det att vi fick för många helger, så midsommardagen flyttades till närmaste lördag. Enligt min menig ska midsommardagen och sommarsolståndet sammanfalla på samma dag. D.v.s. 20 juni, i år.
Har jag fel? Har jag missat något?

Midsommarafton är numera den fredag som infaller den 19–25 juni. Före 1953 var midsommarafton alltid den 23 juni. Sommarsolståndet är oftast den 21 juni, men ibland den 20 juni. Du får fråga en kulturhistoriker om varför datumen inte sammanfaller.

Kristian • Jag förväntar mig mer än 15-17 grader, regnskurar och snålblåst. Efter förra årets sommar nöjer jag mig inte med mindre än 24-26 grader, sol och svaga vindar.

Du har all rätt att hoppas, men 24-26 grader och sol är inte det normala i juni. Då lär du bli besviken ofta. Bättre att sänka förhoppningarna och välkomna de gånger det blir 24-26 grader och sol.

Kristian • 20 grader i december lär vi aldrig få uppleva. Däremot 30 grader i september.

Ja, det är klart mer realistiskt. Svenska septemberrekordet är ju bara tiondelar lägre än så, 29,1 grader.

Bruce • I framtiden med växthuseffekten kan sverige få 20 plusgrader i december.

Svenskt datumrekord för sen 20-gradig värme är den 17 oktober. Svenskt decemberrekord är 13,7 grader. Så 20 grader i december är inte realistiskt än på långa vägar.

Thomas • Hur långt tid i förväg kan man förutse att en storm kan drabba Sverige.

Det varierar och beror bland annat på det allmänna väderläget och på hur geografiskt omfattande stormen är. Så alltifrån cirka en vecka till någon dag innan.

Lokala oväder däremot, såsom åskoväder till exempel, är mycket mer svårprognosticerade och därmed en avsevärt kortare tidskala.

Kristian • Årets juni har varit en stor besvikelse. Hoppas verkligen att juli blir bättre.

Vi har bara nått lite drygt halvvägs än, så för tidigt att säga hur årets juni kommer bli när vi summerar. Hittills inget som sticker ut så där extremt i alla fall sett till snittet för de första 16 dygnen. Men det varierar, så det beror på var man bor förstås.

Men du har kanske lite orealistiska förväntningar på junivädret? Det här är det normala: https://www.svt.se/vader/normalt-junivader

Johan M. • Är det bara jag eller är det rätt vanligt att en varm period i maj följs av en blöt och kall period i juni och juli?

Finns ingen koppling mellan vädret i maj och hur sommaren blir. Ibland kan det givetvis slumpa sig så, men inga statistiska samband finns.

Lorenzo • Ingen uppdatering för juniprognosen?

Kommer eventuellt en uppdatering denna vecka, om arbetstiden räcker till för det.

Danne • Värmen kommer i slutet av juni början av juli☀️😎☀️

Kanske, kanske inte. Vi får se hur det blir.

Anonym • Hur ser nästa vecka ut på västkusten?

För tidigt att ge några detaljer för nästa vecka.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.