Foto: TT Bild.

Alan Rickman är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske skådespelaren Alan Rickman har avlidit i sviterna av cancer. Det rapporterar tidningen The Guardian.

Han var en av Storbritanniens mest älskade skådespelare, med roller i en lång rad filmer och tv-produktioner. Alan Rickman fick sitt stora genombrott 1988 som filmskurken Hans Gruber i ”Die Hard”, där han spelade mot Bruce Willis. Rickman cementerade sedan sin status som internationell filmstjärna i rollen som professor Snape i Harry Potter-filmerna.

Han avled på torsdagen i cancer efter en tids sjukdom, omgiven av sin familj.

En världskänd röst

Han var medlem i Royal Shakespeare Company och slog igenom som scenskådespelare i mitten av 80-talet, och fick sitt första jobb framför kameran 1978 som Tybalt i en BBC-produktion av Romeo och Julia.

Enligt filmsajten Imdb medverkade blev Rickmans sista roll filmen ”Alice i Spegellandet”. Där gjorde han rösten till Blue Caterpillar. Och det är också just den mörka rösten som blev ett av Alan Rickmans främsta kännetecken.

Under karriären kom han att samarbeta med Emma Thompson vid flera tillfällen. De spelade ett äkta par i komedin ”Love, Actually”, och möttes även i Ang Lees filmatisering av Jane Austens ”Förnuft och känsla”; en film som också resulterade i en Oscar för manusförfattaren Emma Thompson.

”Man visste aldrig var man hade honom”

Spännvidden för rollerna var stor under Rickmans yrkesliv. Från Potter-filmer, till romantiska komedier, actionfilmer som ”Die Hard” och musikaler som ”Sweeney Todd”. Ofta spelade han karaktärer som inte var rakt igenom sympatiska, som sheriffen i Nottingham, domaren Turpin och ovannämnde Hans Gruber.

Insatsen i Robin Hood-filmen ”Prince of thieves” från 1991 är den del av Rickmans karriär som gjort mest intryck på Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

– Han var väldigt duktig på att spela rollfigurer som är både onda och goda. Man visste aldrig var man hade honom. När han gjorde rollen som Sheriff George of Nottingham reagerade jag på att han var ond men med en mänsklig karaktär. Han var dessutom ganska rolig med det där halva leendet, säger Sahlin.

Genom åren resulterade rollprestationerna i en rad utmärkelser, och tilldelades en Golden Globe för sin roll i miniserien ”Rasputin” 1996.

Alan Rickman blev 69 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.