Dennis Töllborg är ansvarig utgivare för nyutgivningen av Göteborgs handels- och sjöfartstidning. Foto: Sören Håkanlind

Anrik tidning återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Till årets bokmässa i Göteborg återuppstår Göteborgs handels- och sjöfartstidning. Bladet är mest känt för chefredaktören Torgny Segerstedts motstånd mot nazismen på 30-talet. Tidningen har inte kommit ut på över 30 år, men nu är det alltså dags igen.

På trettiotalet förolämpade Torgny Segerstedt Adolf Hitler, hans texter blev censurerade, och hans liv har blivit film i Jan Troells ”Dom över död man”. Det är ett tungt arv som rättsprofessorn Dennis Töllborg har att förfoga över, när han nu ger ut Göteborgs handels- och sjöfartstidning på nytt.

Tidningens första, och hittills enda planerade, nummer ges ut i broadsheet-format och innehållet är strikt pappersbundet. Jag frågar om det har varit ett dumdristigt projekt.

Bokmässan 2016

– Jag tycker möjligtvis att det här är ett modigt projekt i Segerstedts anda. Det här är faktiskt det finaste exemplaret utav Göteborgs- handels och sjöfartstidning som har gjorts någon gång. Jag tror att han är jättestolt.

Profilerade grävare

Som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat köpte Dennis Töllborg utgivningsbeviset för 10.000 kronor av den förra ägaren. Han menar att journalistik på nätet tenderar att bli fragmentarisk, och att papperstidningar, för att kunna överleva, måste konkurrera genom hög kvalitet.

Bland skribenterna till tidningens första nya nummer hör Hans Blix, Alexandra Pascalidou och guldspadebelönade Josephine Freje. Chefredaktör är Föreningen grävande journalisters ordförande Terje Carlsson, samt någon som Dennis Töllborg kallar för ”Mr X”, och vars identitet ännu inte är offentlig.

”Analytisk och uppkäftig”

Dennis Töllborg är stolt över den tidning som nu släpps.

– Den är analytisk, den har helhet, den är uppkäftig. Det är viktigt att vara uppkäftig. Att berätta sanningen för makten och inte lisma med, som alla gör i dag. Segerstedt kallade själv Sverige för gångjärnens land, säger Dennis Töllborg.

Hur menar du att det är så i dag?

– I dag finns det inga som är rasister. Inte ens Sverigedemokraterna är rasister. Alla är feminister, till och med våldtäktsmän. Alla säger rätt saker, alla är socialt kompetenta. Det var fan inte Torgny Segerstedt. Det var inte Raoul Wallenberg heller. Han var en böld i röven på utrikesdepartementet. Och de är våra hjältar i dag, säger han.

”Det kan gå åt helvete”

Dennis Töllborg hoppas att det ska finnas ett tillräckligt stort intresse för tidningen för att projektet ska kunna fortsätta. Samtidigt ser han ovisst på framtiden.

– Vi lever ju i den dummaste utav världar. Så det är ju möjligt att det går åt helvete. Jag har precis skrivit en bok som heter ”Vår tids rädsla för kvalitet”. Så att det är ju möjligt att folk hellre vill ha bingolotto och någon enklare tidskrift. Jag vet inte. Jag erbjuder bara kvalitet, säger Dennis Töllborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet