Det brittiska public service-företaget blundade för tv-profilens omfattande sexuella övergrepp. Foto: TT

BBC blundade för Saviles sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

BBC missade flera chanser att sätta stopp för programledarens sexuella övergrepp, visar en ny rapport som granskat hur den profilerade programledaren kunde komma undan med övergrepp mot 72 personer.

En ”skrämselkultur” och ”likgiltighet” i företaget bidrog till att BBC blundade för Top of the Pop-programledarens omfattande sexuella övergrepp. Det konstateras i en ny rapport som presenterades igår.

Flera medarbetare och mellanchefer på det brittiska public service-företaget ska ha känt till anklagelserna mot Savile men valde att inte anmäla. Enligt rapporten ”missade” BBC fem tillfällen att utreda Savile.

Sexskandalen på BBC

Savile var ”VIP”

Eftersom Savile var en stjärna såg man på hans beteende mellan fingrarna. Ett exempel är då en yngre medarbetare som utsatts för övergrepp tystades ner med anledningen att Savile var ”VIP”, skriver BBC.

– BBC var mer oroligt över sitt rykte än Saviles offer, säger rapportförfattaren Janet Smith till BBC och konstaterar att kulturen av inte anmäla lever kvar i företaget än i dag.

72 offer

I rapporten identiferas över 70 offer för Saviles sexuella övergrepp, där den yngsta bara var tio år.

Den kända BBC-profilen ska ha begått flera av övergreppen i samband med sitt arbete som programledare på musikprogrammet Top of the Pops. Flera av övergreppen skedde i BBC:s lokaler och de flesta ägde rum under 70-talet.

Anklagelserna mot Jimmy Savile uppdagades när tv-stjärnan gick bort 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexskandalen på BBC

Mer i ämnet