David Lagercrantz tar vid där Stieg Larssons tredje Millenniumbok slutade. Foto: JANERIK HENRIKSSON & LEIF BLOM / TT

Lagercrantz skriver fjärde Millennium-bok

Uppdaterad
Publicerad

Norstedts kommer ge ut en fjärde bok i Stieg Larssons internationellt hyllade Millennium-svit. Författaren David Lagercrantz har fått uppdraget.

Sedan Stieg Larsson dog 2004 har man diskuterat om det skulle finnas ytterligare ett halvfärdig manus i hans Millennium-serie.

– Men den fjärde boken blir helt nyskriven, säger Susanna Romanus på Norstedts förlag.

Fjärde Millennium-bok

Hon bekräftar för Kulturnyheterna att de just slutit ett avtal med ”Jag är Zlatan”-författaren David Lagercrantz om att skriva den fjärde boken.

– Han ska skriva den efter den värld Stieg Larsson byggde upp i de första böckerna. Det ska bli en bok som fogar in sig i serien så den blir ungefär lika lång som de tidigare böckerna, säger Susanna Romanus.

Blir det fler böcker?

– Just nu har vi skrivit kontrakt på en bok, säger Susanna Romanus.

David Lagercrantz kommenterar nyheten i ett pressmeddelande:

”Jag är i gång och skriver och det är vansinnigt roligt. Det är en fantastisk värld att stiga in i.”

Ges ut 2015

Boken planeras att lanseras över hela världen i augusti 2015, exakt tio år efter att Stieg Larssons första del ”Män som hatar kvinnor” gavs ut.

Det har ju pratats om ett fjärde manus i en dator tillhörande Stieg Larsson, hur förhåller ni er till det?

– Jag känner inte till ett sådant manus, jag har aldrig sett det och jag vet inte mer än du om det, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts.

”Tänk om man gjort samma sak med Pippi Långstrump”

Stieg Larssons tidigare sambo Eva Gabrielsson är kritisk till beslutet.

– Jag fick nyss höra att de tänker skriva en bok till och jag tycker det är fel. Det är inte rätt att låta spökskrivare fortsätta skriva på döda författares historier. Tänk om man skulle gjort samma sak med Astrid Lindgren och Pippi Långstrump, säger hon till Kulturnyheterna.

Hon menar att det bara handlar om pengar.

– Jag tycker det är fel när det så uppenbart bara handlar om pengar och inte om författarens intentioner med berättelsen.

Filmbolaget jublar

Yellow bird äger filmrättigheterna till böckerna och där välkomnar man varmt nyheten om en fjärde bok – och därmed en potentiell fjärde film.

– Jag tycker att valet av David Lagercrantz är lysande. Där är många likhetstecken mellan Zlatan och Lisbeth Salander: Lite udda och annorlunda båda två – men dom fortsätter at tro på sig själva och det löser sig för dom trots allt. Spännande, spännande! säger Sören Staermose, producent för filmerna baserade på Millennium-serien.

Och han öppnar redan nu upp för framtida filmer:

– Det aktualiserar ju kanske fler filmatiseringar.

Stor nyhet utomlands 

Dagen efter att Kulturnyheterna publicerat nyheten om den nya millenniumboken hade redan flera utländska medier hakat på. På morgonen hade AP, The New York Times och BBC news rapporterat om den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärde Millennium-bok

Mer i ämnet