David Bowie vill inte att Skottland ska bli ett eget land. Foto: Pressbild

Bowies tacktal: ”Stanna kvar, Skottland!”

Uppdaterad
Publicerad

David Bowie skickade Kate Moss till musikgalan – för att tycka till om Skottlands självständighet.

På onsdagen var svenska nöjesmedier uppslukade av den årliga Grammisgalan. I Storbritannien pågick samtidigt en av det landets stora musikgalor – årliga Brit Awards.

Priserna gick till artister som Arctic Monkeys (gånger två), One Direction (gånger två), Ellie Goulding, Lorde och David Bowie. Bowie knep titeln ”bästa manliga brittiska artist”, för första gången på 30 år. Därmed blev 67-åringen den äldsta artisten någonsin som får det Brit-priset.

David Bowie är tillbaka

Stannade i New York

Men han infann sig inte på galan själv, utan stannade hemma i New York. I popikonens ställe fick toppmodellen Kate Moss ta emot statyetten, iförd en av Bowies klassiska byxdresser. Det rapporterar tidningen The Guardian.

Kate Moss tog emot bucklan och reciterade David Bowies tacktal, som visade sig vara ett inlägg i den pågående debatten om Skottlands eventuella uppbrott från Storbritannien.

Kate Moss framförde talet

Detta fick Kate Moss läsa upp inför Brit Awards-publiken:

”(...) Jag är enormt nöjd med att få en Brit för att vara den bästa mannen – för det är jag ju, eller hur Kate? Ja. Jag tycker att det är ett jättebra avslut på dagen. Tack så väldigt, väldigt mycket ... och Skottland, stanna kvar.”

Folkomröstning i höst

Nu spekulerar brittiska medier i vad som ligger bakom Bowies känslor för Skottland. Tidningen The Guardian konstaterar att artisten själv är född i London och att hans pappas efternamn, Jones, brukar härledas till Wales. Hans mamma, med efternamnet Burns, har rötter i Kent.

Den 18 september hålls en folkomröstning om huruvida Skottland borde bli ett självständigt land eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

David Bowie är tillbaka

Mer i ämnet