Alice Babs.

Alice Babs-film ”kan vara förtal”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären ”Alice Babs förlorade rättigheter” som sändes i SVT kan vara förtal, menar advokat Thomas Bodström som företräder sångerskans familj.

Hovsångerskan Alice Babs är satt under förvaltarskap och styr inte längre över sitt eget liv. I dokumentären ”Alice Babs förlorade rättigheter” kämpar sångerskans musikerkollegor för att få träffa henne – men utan resultat.

Motstridiga uppgifter

Alice Babs förvaltare menar att Alice Babs inte mår bra av utomstående besök. Men journalisterna Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman har intervjuat Alice Babs vänner som ingenting hellre vill än att få umgås med sin vän Alice Babs.

Alice Babs-dokumentär

Dokumentären har redan på förhand fått stark kritik av bland annat dottern Titti Sjöblom. Men filmens skapare Anna-Lena Lodenius menar att hon visst har en god inblick i Alice Babs liv.

Advokaten kritiserar

Familjen Sjöblom har anlitat advokat Thomas Bodström för att kunna titta närmare på vad de menar är en ren förföljelse av familjen. Bodström menar att dokumentären, som sändes i SVT på torsdagen, är rent felaktig:

– Dokumentären försöker ge en bild av att familjen och förvaltare vill kontrollera och isolera Alice Babs. Så är det inte. Det handlar om att skydda Alice Babs från oseriösa personer som försöker få kontakt med denna äldre och svårt sjuka person. Jag tror att alla egentligen förstår att en dotter till varje pris försöker skydda sin mamma.

”Systematisk förföljelse”

Thomas Bodström menar att dokumentären som sändes i SVT är oerhört kränkande och att det liknar ett förföljande. Både av Alice Babs dotter Titti Sjöblom samt av förvaltaren.

– Det är en systematisk förföljelse som har pågått under ganska lång tid och som är väldigt obehaglig, där man också uppmanar till at det ska spridas på nätet. Påståenden om att de här personerna vill Alice Babs illa. Och det är inget som jag har stött på tidigare, säger Bodström och fortsätter:

– Det här har ju också gått ut över förvaltaren som inte har någonting med det här att göra, som är utsedd av överförmyndarnämnden i Nacka som inte har någon anknytning till familjen från början.

Hänvisar till falska vänner

I dokumentären får vi följa flera vänner som är oroliga för Alice och vill ha kontakt med henne. Vad är det som är problematiskt i det?

– Problemet är att det finns andra personer, så kallade vänner, oseriösa människor som också vill ha kontakt, och det gör ju att det drabbar riktiga vänner för att man måste hålla Alice Babs gömd från oseriösa personer, säger advokaten, som inte oroar sig för om Alice Babs känner sig ensam:

– Hon är inte isolerad. Det finns människor som träffar henne hela tiden. Men så länge de oseriösa personerna håller på med förföljelse och försöker ta kontakt med Alice Babs på oklara grunder, kommer det att gå ut över andra människor.

”Förföljelse sker på nätet”

När du säger oseriösa personer, vad menar du då?

– Jag menar personer som i ett sent skede har fått ett väldigt, väldigt stort intresse av Alice Babs som är svårt sjuk. Då måste man ställa sig frågan: Hur kommer det sig att det här intresset kommer nu plötsligt?

Vad tror du ligger bakom det här?

– Oavsett om syftet är pengar eller annat så är syftet att skydda Alice Babs från oseriösa personer och att vi får stopp på den här förföljelsen som sker genom nätet, säger Thomas Bodström.

Ska utreda förtal

Hur mycket av den här konflikten är Alice Babs medveten om?

– Naturligtvis försöker man skydda Alice Babs från de djupa anklagelser som sker mot hennes egen dotter. Det skulle vara förfärligt för henne om hon visste vad som pågår i alla detaljer.

Vad kommer du göra nu?

– Vi ska göra en analys och sen se om familjen orkar gå vidare med en anmälan till Granskningsnämnden i första hand. Sen ska vi utreda om det också är förtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alice Babs-dokumentär

Mer i ämnet