En berättelse blir inte mer intressant bara för att människorna lider. Foto: Nonstopentertainment

''Bluebird''

Uppdaterad
Publicerad

Ett amerikanskt indiedrama om kollektiv sorg. Kristoffer Viita jämför den med en dålig countrysång och vill somna i en snödriva.

Två fattiga familjers öden krockar i en liten bruksort utanför Maine, nordöstra USA. Sågverket ska lägga ned och grovjobbande farsan Richard (även om jag bara ser Roger Sterling från ”Mad Men” i John Slatterys ansikte) får allt svårare att försörja familjen.

Hans fru Lesley som kör stadens skolbuss blir i ett glömskt ögonblick ansvarig för en tragisk olycka, när en liten pojke stannat kvar i bussen över natten.

Filmrecensioner

Men kanske var det inte bara Lesleys fel. Pojkens mamma Marla festade hela natten för att glömma att hon fastnat ute i ingenstans.

Vem är egentligen skyldig? Ingen av familjerna har i alla fall råd att vara det, och ”Bluebird” staplar skuldkänslorna upp till taket tills det rasar samman.

Allt mot en fond av arbetande skogsmaskiner och timmerfabrikens löpande band, i ett skoningslöst vinterlandskap.

David Vikgrens diktsamling ”Skogen Malmen Vattenkraften”, använde tre ord (utdragna till 720 strofer) för att sammanfatta känslan av att komma från Norrbotten, en plats som också utnyttjas för sina naturresurser men i övrigt ignoreras av medier och människor i storstäderna.

Det verkar som att regissören Lance Edmands, själv född i Maine, vill belysa någonting liknande och stå upp för de perifera människorna i ”Bluebird”. Och han är någonting stilistiskt intressant på spåren, innan han tappar bort sig helt i misärpornografisk onani.

En berättelse blir tyvärr inte mer intressant bara för att huvudpersonerna lider. Offerdraman kan absolut ha sina poänger, men Lance Edmands borde lagt en längre kafferast på att mejsla ut ett dramatiskt händelseförlopp.

Den djupa sorg som vräker ned över människorna ger dem knappast några minnesvärda personlighetsdrag. Varje scen är snarare som en countrysång där folk avlöser varandra i att berätta om hur hårt livet sparkat dem i röven. Det bistra snöfallet och det molltunga soundtracket får till och med en tonårsromans att se melankolisk ut.

När eftertexterna rullar vill jag gå ut och somna i en snödriva. Det känns nästan som ett grymt skämt att ”Bluebird” har premiär i mitten av januari.

''Bluebird''

Betyg: 2

Regi: Lance Edmands

I rollerna: Amy Morton, John Slattery, Louisa Krause m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet