Foto: SF

Dirch

Uppdaterad
Publicerad

Åh Dirch Passer. När jag ska skriva recensionen om filmen ”Dirch” fastnar jag i klippen på Youtube. Av revykomikern i verkligheten, dansken Dirch Passer och hans kollega den riktige Kjeld Petersen, som de var.

De var komikerparet Kellerdirk under 50- och 60- talen i Danmark. Större än alla. Och för vad det kan vara värt, ingår två av deras sketcher numera i den danska officiella kulturkanon över milstolpar inom dansk kultur.

Filmrecensioner

I en intervju i Sydsvenskan säger skådespelaren Nikolaj Lie Kaas (Älskar dig för evigt, Bröder), som spelar huvudrollen, om Dirch Passer:

– Han är en nationalklenod, en del av vår identitet precis som fotbollslandslaget och Melodifestivalen.

Nikolaj Lie Kaas lyckas rörande porträttera scen- och filmstjärnans sårbarhet och mänsklighet. Och dessutom skickligt imitera och levandegöra hans självlysande komiska talang. Dirch Passer var storslagen som artist och framgångsrik i karriären som få före eller efter.

Tragiken hos Dirch Passer fanns i privatlivet som präglades av osäkerhet, desperation och det tvivel som han drogs med intill döden, vill regissören Martin Zandvliet berätta. Det lyckas han med.

Då Dirch Passer under en kortvarig sejour och på bekostnad av sin vänskap till Kjeld Petersen gjorde ett försök att bryta sig loss från den komiska sång och dansgenren, den genialiska fysiska och verbala komik och revygenren som var hans egen, i en dramatisk uppsättning av Möss och människor, mäktade publiken förkrossande nog inte inse att hejda skrattet.

Döden genomsyrar hela filmen, som är oerhört sorglig, trots att skratten kommer med jämna mellanrum. Bästa vännen Kjeld dog 42 år gammal 1962, på premiärdagen av Kellerdirks sista show tillsammans. Det tog visst Dirch fem år innan han kunde framföra revy på en scen igen. Och Dirch dog 1980, blott 54 år gammal, fortfarande iförd clowndräkt, under en föreställning.

Båda dog av sviktande hjärta.

Handlar all komik till syvende och sist om döden? Har komiken, snarlikt estetiken, som har sin början i graven, sin början i döden? Inte vet jag. Fråga Woody Allen kanske?

”Dirch” är en rolig och tragisk och värdig film om en komiker och människa, hans slarviga liv och kärleken till sin vän.

Gå och se, gå och se. Och var rädda om de roliga.

Se filmens trailer

Bonus:

Se det berömda numret där Dirch Passer spelar tjänare som pratar gibberisch.

Första delen av en Dirch-dokumentär

Det berömda Fingernumret som Nikolaj Lie Kaas också gör i filmen Dirch.

Fakta

Dirch

Betyg: 4 av 5

Regi: Martin Zandvliet

I rollerna: Nikolaj Lie Kaas, Lars Ranthe, Lars Brygmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet