Foto: SF

”Flocken” JK-anmäls på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Närstående till den flicka som våldtogs i Bjästa 2009 vill nu se regissören Beata Gårdeler fälld för förtal efter hennes film om trakasserade våldtäktsoffer.

Den har friats en gång, men nu anmäls Beata Gårdelers film ”Flocken” till Justitiekanslern på nytt, rapporterar Kulturnytt. En närstående till flickan som våldtogs i Bjästa 2009 anmäler filmen för förtal och förolämpning och menar att den hänger ut offret i den uppmärksammade händelsen på nytt.

Friats en gång

Tidigare i år avslog JK en liknande anmälan med motiveringen att filmen ännu inte haft premiär. Nu har ”Flocken” gått upp på svenska biografer, och fallet kommer att prövas på nytt i och med den nya anmälan. Anmälaren menar att det finns ”slående likheter” mellan filmen och händelsen där en 14-årig flicka utsattes för mobbning och kränkningar efter att ha våldtagits av en 15-åring.

Anmälan räknar upp en lång rad scener i filmen som överensstämmer med verkligheten. Undertecknaren menar att den ”till 80 procent” är baserad på Bjästafallet.

”Ingen unik händelse”

Filmteamet bakom flocken har sagt att filmen förvisso inspirerats av händelsen, men inte bara den. Regissören Beata Gårdeler menar att det finns flera liknande händelser där våldtäktsoffer attackeras och ifrågasätts av sin omgivning, och det är detta fenomen man vill lyfta i filmen.

– Vi har ju svarat på detta några gånger men jag kan göra det igen. Det är ju så att vi har tittat väldigt många fall, så att det här är ju inte på något sätt någon unik händelse alls, säger filmens producent Angeta Fagerström-Olsson till Kulturnytt.

Kritiserar handlingen

Anmälaren menar att filmen gjorts utan flickans vetskap och att den kränker henne på nytt. Personen kritiserar också att biopubliken inte får veta att ”flickan hade rätt i sina anklagelser” mot pojken, som i Bjästa-fallet dömdes för våldtäkt.

– Jag kan förstå att människor känner igen sig i filmen och det har jag varit med om att många har gjort. Men jag tycker fortfarande man måste kunna skilja på fiktion och dokumentär, sa Beata Gårdeler i en intervju med Kulturnyheterna i slutet av sommaren, angående kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.