Bjästamamman: ”Som en ny våldtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till den våldtagna flickan ”Linnea” i Bjästa riktar skarp kritik mot filmen som bygger på den uppmärksammande våldtäkten 2009. ”Det känns som att hon begår en tredje våldtäkt” – skriver hon.

Som en tredje våldtäkt. Så beskrivs filmen Flocken av mamman till den våldtagna flickan i Bjästa i en debattartikel i Aftonbladet under tisdagen. Filmens grundhistoria bygger på mycket uppmärksammade våldtäkten i Bjästa 2009.

Mamman skriver att familjen har försökt förklara för en av filmens producenter, Agneta Fagerström-Olsson, att ”Linnea” riskerar uppleva fler trakasserier, men har inte fått gehör för det.

”Svenska filminstitutet har beviljat åtta miljoner i bidrag till ”Flocken” och det känns orimligt att min dotter och vi i familjen varit med och stöttat projektet med skattemedel, en film som kränker och förtalar en redan kränkt och utsatt tjej.” – skriver hon.

Alkohol och incest

Filmen är regisserad av Beata Gårdeler och grundhistorien bygger alltså på den mycket uppmärksammade våldtäkten i Bjästa 2009, men inte helt. Mamman i filmen är alkoholiserad och styvpappan har ett incestuöst förhållande till sin styvdotter.

Den bilden är att likna med förtal skriver mamman och familjen har också anmält filmen till Justitiekanslern. Mamman påpekar också att filmen innebär en stor risk att de som förföljt och hotat flickan efter våldtäkten nu får en ny anledning att agera.

– När vi tittade på det här och bestämde oss för att göra en film om våldtäkt så tittade vi på många fall. Även på Bjästa-fallet för att det är så känt men vi tittade på många fall och det är vanligt att våldtäkter sker på skoltoaletter, det är inget ovanligt, det är en farlig plats, säger Agneta Fagerström-Olsson, en av filmens producenter.

Ingen i filmteamet har heller haft någon kontakt med Bjästafamiljen under arbetet:

– Vi såg inte att det skulle vara ett unikt fall på något sätt. Det här är något vi sett finns överallt, inte bara i Bjästa, säger Agneta Fagerström-Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.