Foto: TT

Inga åtgärder från SF om terrorfilm

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk biokedja ställer in premiärvisningen på filmen The Interview efter hot från hackare. Den svenska premiären är först den 30 januari och SF avvaktar med åtgärder.

The Interview handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och det finns misstankar om att landet ligger bakom hackerattacken som lett till många intrikata avslöjanden om Sony.

Enligt departementet för inrikes säkerhet (DHS) finns dock ”inga trovärdiga underrättelseuppgifter” om några förestående attacker mot biografer.

Terrorhotad komedi

Inte desto mindre meddelar biografkedjan Landmark att en premiärvisning i New York på torsdagen ställts in.

Jämför med film om Bin Laden

I Sverige har SF ännu inte diskuterat om det behövs extraordinära åtgärder för de svenska biografernas del. Sådana diskussioner har dock förts i samband med andra filmpremiärer.

– När det var premiär för filmen som skildrade jakten på Usama bin Ladin hade vi diskussioner om extra säkerhetspådrag, men bedömningen blev att det inte behövdes, säger SF:s informationschef Thomas Runfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet